Κόσμος

Σάλος στην Ιαπωνία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας μετά από προκλητική του δήλωση για το ρύζι

«Δεν έχω αγοράσει ποτέ μου ρύζι επειδή οι υποστηρικτές μου μού δίνουν τόσο πολύ που θα μπορούσα πρακτικά να το πουλήσω»

Την παραίτησή του επέβαλε σήμερα, Τετάρτη (21.05.25) ο υπουργός Γεωργίας της Ιαπωνίας Τάκου Έτο, μετά την οργή που έχει προκαλέσει η δήλωσή του πως «ποτέ δεν χρειάστηκε να αγοράσει ρύζι» καθώς το βρίσκει δωρεάν από δώρα που παίρνει από υποστηρικτές του.

Το σχόλιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς προκλητικό, ήρθε εν μέσω της εκτόξευσης στα ύψη της τιμής του ρυζιού στην Ιαπωνία.

«Μόλις υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα», δήλωσε ο Έτο, ενώ έφευγε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος αμέσως αποδέχτηκε την παραίτησή του «ώστε να μην ανασταλεί η αγροτική πολιτική».

Σε μία πολιτική συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή (18.05.25) ο Έτο είπε ότι «δεν έχω αγοράσει ποτέ μου ρύζι επειδή οι υποστηρικτές μου μού δίνουν τόσο πολύ που θα μπορούσα πρακτικά να το πουλήσω».

Η δήλωση προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη, καθώς η Ιαπωνία βιώνει μία απότομη αύξηση στις τιμές των τροφίμων, ιδίως του ρυζιού, η τιμή του οποίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναγκάστηκε πρόσφατα να καταφύγει κατ’ εξαίρεση στα στρατηγικά της αποθέματα ρυζιού, εν μέρει λόγω των καταστροφών των καλλιεργειών από τον καύσωνα που πέρασε η χώρα το 2023 και του πανικού που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στις αγορές που προκλήθηκε από προειδοποίηση για «μεγασεισμό».

Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, ο Έτο τόνισε προχθές Δευτέρα ότι υπερέβαλε και ότι με αυτό που είπε εξόργισε ακόμη και τη σύζυγό του. «Μου είπε ότι θα πάει να αγοράσει ρύζι όταν μας τελειώσει», ανέφερε ο πρώην υπουργός προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Ωστόσο, η συγγνώμη του δεν αποδείχθηκε αρκετή.

Σε ολομέτωπη επίθεση, κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Έτο ότι ζει εκτός πραγματικότητας και τον Ισίμπα επειδή αρχικά αρνήθηκε να τον αποπέμψει.

Ο Τζούνια Ογκάβα, γενικός γραμματέας του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος , χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Έτο «εντελώς απρεπείς και απαράδεκτες».

Για να τον αντικαταστήσει, ο πρωθυπουργός διόρισε τον Σιντζίρο Κοϊζούμι, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος δημοφιλή στα μέσα ενημέρωσης και γιο του δημοφιλούς πρώην πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

Ο Ισίμπα δήλωσε ότι αναμένει από τον 44χρονο Κοϊζούμι να αντιμετωπίσει ενεργά «την αύξηση των τιμών του ρυζιού».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: «Προ των πυλών» η σύσταση διεθνούς ασφάλειας στη Γάζα – Οι προϋποθέσεις, το «ναι» της Χαμάς και ο ρόλος της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την οριστικοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία διεθνούς δύναμης ασφαλείας, με διάφορες χώρες να είναι διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στη Γάζα
Μια λήψη από drone δείχνει την καταστροφή σε μια κατοικημένη γειτονιά, στην πόλη της Γάζας.
«Εγκληματίες» χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές ο στρατός μετά το μετεκλογικό χάος στην Τανζανία – Τουρίστες εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια
Μεγάλο μέρος της οργής του κόσμου στρέφεται εναντίον του γιου της προέδρου της χώρας - Είναι επικεφαλής μιας «ανεπίσημης δύναμης επέμβασης» που κατηγορείται για απαγωγές αντιφρονούντων
Βίαιες ταραχές στην Τανζανία
Οικογένεια Ισραηλινού ομήρου έθαψε για τρίτη φορά τα λείψανά του - «Δεν υπάρχει καμία θλίψη που να συγκρίνεται με αυτό»
Ο 27χρονος Οφίρ απήχθη από τη Χαμάς και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 και το Ισραήλ ανέκτησε κομμάτια της σορού του - Επιστροφή των λειψάνων του έγινε επίσης τον Αύγουστο του 2024 και στις 27 Οκτωβρίου 2025
Ο 27χρονος Ισραηλινός όμηρος, Οφίρ Τζαρφάτι