Κόσμος

Σαλβίνι: Δεν υποχωρούμε ούτε ένα εκατοστό στις αξιώσεις της ΕΕ

Στην ιταλική απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εστάλη χθες βράδυ, αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Στην ΕΕ υπάρχουν κάποιοι γραφομανείς, οι οποίοι στέλνουν γράμματα και εμείς απαντάμε ευγενικά, με άλλα γράμματα, αλλά δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα εκατοστό. Διότι έχει λάθος η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, στις ιδρυτικές της συνθήκες, εγγυάται στις χώρες μέλη τη δυνατότητα να εγγυηθούν την ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση. Αλλά, αν δεν με αφήνεις να ξοδέψω χρήματα, την πλήρη απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα πώς στο δαίμονα θα μπορέσω να τα εγγυηθώ;», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει αρχικά. Η μόνη διαφορά, που δύσκολα θα αλλάξει τα πράγματα, είναι πως πρόσθεσε έναν μηχανισμό ελέγχου των δημοσίων δαπανών και σειρά πωλήσεων δημόσιας περιουσίας.

Στην απαντητική επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε και πάλι τα κύρια σημεία του κρατικού προϋπολογισμού, με ανώτατο όριο, στην σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ, το 2,4%.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προσθέτει ότι θα εφαρμοστεί μηχανισμός ελέγχου των δημοσίων δαπανών και πρόγραμμα πωλήσεων δημοσίων αγαθών ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με πηγές της Λέγκα (σ.σ. το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι), αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτή είναι η ουσία του γράμματος που η Ιταλία έστειλε στην Κομισιόν.

«Εξηγούμε, εκθέτουμε τα δίκια μας, αλλά δεν υποχωρούμε», τόνισαν επίσης, ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Μέσα σε μια εβδομάδα, αναμένεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τυχόν έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων.

Η Κομισιόν (και το Eurogroup) είχε δώσει τελεσίγραφο στη Ρώμη να καταθέσει τον προϋπολογισμό έως το βράδυ της Τρίτης. Είχε θεωρήσει υπερβολικά αισιόδοξο το ρυθμό ανάπτυξης για το 2019. Παρά την απαίτηση των Βρυξελλών για αναθεώρηση, η Ιταλία διατήρησε αμετάβλητες της προβλέψεις της.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μονάχου, ύψωσαν ιρανικές σημαίες και διαδήλωσαν κατά των αρχών του Ιράν
Την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ρεζά Παχλαβί στη Διάσκεψη του Μονάχου, εκείνος κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να «βοηθήσει» τον ιρανικό λαό, δηλώνοντας ότι ήρθε η «ώρα να τεθεί τέλος στην Ισλαμική Δημοκρατία»
μοναχο ιραν
Politico για τη Διάσκεψη του Μονάχου: Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα για την Άμυνα και μπορεί να ορθώσει ανάστημα στον Τραμπ
Η Ευρώπη προσπαθεί να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» από τις ΗΠΑ και να σταθεί ανεξάρτητη - Η κοινή στάση των Ευρωπαίων στη Διάσκεψη και το δημιούργημα του Τραμπ που μάλλον δεν του αρέσει
Κιρ Στάρμερ / Φρίντριχ Μερτς / Εμανουέλ Μακρόν
Reuters: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο διάρκειας κατά του Ιράν – Οι απειλές Τραμπ και ο φόβος για αντίποινα
Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται πυρετωδώς ώστε να είναι έτοιμος στην περίπτωση που δώσει την εντολή ο Τραμπ - Παρά τις διαβουλεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης
Aεροπλανοφόρο