Κόσμος

Σαν σήμερα 14 Φεβρουαρίου Στάλιν και Μάο υπογράφουν συμφωνία φιλίας μεταξύ ΕΣΣΔ και Κίνας

Τι έγινε στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα 14 Φεβρουαρίου; Το 1950, ο Στάλιν και ο Μάο υπογράφουν συμφωνία φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας, διάρκειας 30 χρόνων.

1349: Στο Στρασβούργο, 2.000 Εβραίοι καίγονται ζωντανοί από εξαγριωμένο πλήθος Χριστιανών, που τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης, που έπληξε την πόλη τους.

1896: Ο ιδρυτής του σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ δημοσιεύει το μανιφέστο «Der Judenstaat» (Το κράτος των Εβραίων), σηματοδοτώντας την εμφάνιση του σιωνισμού.

1902: Επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος στην Τεργέστη της Ιταλίας, καθώς οι απεργίες για μείωση του ωραρίου εργασίας εξελίσσονται σε αιματηρή εξέγερση.

1950: Ο Στάλιν και ο Μάο υπογράφουν συμφωνία φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας, διάρκειας 30 χρόνων.

1956: Αρχίζει το 20ο συνέδριο του Σοβιετικού Κομουνιστικού Κόμματος. Κατά τη διάρκειά του, ο Νικίτα Χρουστσόφ αποκηρύσσει την προσωπολατρία του Ιωσήφ Στάλιν και κηρύσσει την «αποσταλινοποίηση».

1962: Για πρώτη φορά μπαίνει τηλεοπτική κάμερα στον Λευκό Οίκο και παρουσιάζει το εσωτερικό του. Οικοδέσποινα είναι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζάκι Κένεντι.

1990: Εκθεση της KGB αναφέρει ότι κατά τη σταλινική περίοδο εκτελέστηκαν 786.000 άνθρωποι.

1991: Στη Βραζιλία, 157 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τα 74 εκ των οποίων δολοφονήθηκαν κάτω από άγνωστες συνθήκες.

Σαν σήμερα το 1884 γεννήθηκε ο λογοτέχνης, Κώστας Βάρναλης, ενώ την ίδια μέρα το 1987 πέθανε ο θεατράνθρωπος, Κάρολος Κουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το ζεύγος Ομπάμα θα συναντούσε τον σκηνοθέτη Ρομπ Ράινερ και τη σύζυγό του τη νύχτα που δολοφονήθηκαν
«Πάντα ήταν άνθρωποι με πάθος που, σε μια εποχή που δεν υπάρχει πολύ θάρρος,ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν με πράξεις αυτά που τους ενδιέφεραν», απκάλυψε η Μισέλ Ομπάμα
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην «πρώτη κυρία», Μισέλ Ομπάμα
Κινδυνεύει να χάσει το χέρι του ο ήρωας της επίθεσης του Σίδνεϊ - «Πάω να τους σώσω» είπε πριν ακινητοποιήσει τον δράστη
Οι φωτογραφίες του από το νοσοκομείο - Αναμένεται να κάνει νέα χειρουργεία για να σώσει το αριστερό χέρι του - «Δεν μετανιώνω» τονίζει στις πρώτες δηλώσεις του μετά το αιματοκύλισμα
Anthony Albanese