Κόσμος

Σεργκέι Λαβρόφ για F-16 στην Ουκρανία: Οι δυτικοί “παίζουν με τη φωτιά”

Εξοργισμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ για μελλοντικές παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, λέγοντας πως οι δυτικοί “παίζουν με τη φωτιά” και εξέφρασε τη λύπη του για την “απαράδεκτη κλιμάκωση”.

“Παίζουν με τη φωτιά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία”, σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ για τα F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, απόσπασμα της οποίας αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον δημοσιογράφο που τον ρώτησε, τον Πάβελ Ζαρούμπιν.

“Πρόκειται για μια απαράδεκτη κλιμάκωση” από “την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τους δορυφόρους τους στους κόλπους της ΕΕ” που θέλουν “να αποδυναμώσουν τη Ρωσία”, σημείωσε.

Μέσω της παράδοσης σύγχρονων όπλων στο Κίεβο, οι δυτικοί θέλουν “να καταφέρουν (στη Μόσχα) στρατηγική ήττα” και “να διαμελίσουν” τη Ρωσία, πρόσθεσε, υιοθετώντας την ρητορική που χρησιμοποιείται τακτικά από τους Ρώσους ηγέτες.

Οι υποστηρικτές του Κιέβου αρνούνταν για πάνω από έναν χρόνο την παράδοση μαχητικών στον ουκρανικό στρατό φοβούμενοι κλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά οι ΗΠΑ κατέληξαν να δώσουν το πράσινο φως τους στις 19 Μαΐου για να επιτραπεί η παράδοση αεροσκαφών F-16 που το Κίεβο ζητούσε αδιάκοπα.

Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική στροφή στην δυτική υποστήριξη στο Κίεβο και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε “ιστορική” την απόφαση αυτή.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης αυτών των F-16, αμερικανικής κατασκευής, και ο αριθμός τους δεν έχουν σε αυτό το στάδιο αποφασιστεί, και οι Ουκρανοί πιλότοι θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν για αρκετούς μήνες για να μάθουν πώς να τα χειρίζονται.

Ωστόσο η Ουκρανία ήθελε να έχει αυτά τα δυτικά αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τη ρωσική δύναμη στον αέρα και να πλήξει τα μετόπισθεν των στρατευμάτων της Μόσχας, την ώρα που το Κίεβο δηλώνει ότι ολοκληρώνει τις προετοιμασίες του πριν από μια μεγάλη αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον “διαβεβαίωσε κατηγορηματικά” ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα επιτεθούν στο ρωσικό έδαφος, κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις δυτικές χώρες πριν από οποιαδήποτε αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Σουηδία «κυνηγάει» ρωσικά υποβρύχια «σχεδόν κάθε εβδομάδα» – Ψυχροπολεμικό κλίμα στα νερά της Βαλτικής
Το σουηδικό ναυτικό καταγράφει αυξανόμενη ρωσική δραστηριότητα στη Βαλτική και προετοιμάζεται για ακόμη πιο επιθετική παρουσία, μόλις ο πόλεμος στην Ουκρανία παγώσει
Ένα ρωσικό υποβρύχιο
ΗΠΑ: Ελεύθερος σκοπευτής της Ακτοφυλακής εξουδετερώνει ταχύπλοο με κοκαΐνη στον Ειρηνικό – Εντυπωσιακό βίντεο από την επιχείρηση
Ένα θεαματικό βίντεο δείχνει ελικόπτερο της αμερικανικής ακτοφυλακής να πυροβολεί με απόλυτη ακρίβεια τις μηχανές ενός «go-fast» σκάφους που μετέφερε πάνω από 9 τόνους κοκαΐνης
Στιγμιότυπο από το βίντεο που δείχνει τον ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί το σκάφος των λαθρεμπόρων
Μακελειό στη Νότια Αφρική: 11 νεκροί και 14 τραυματίες μετά από πυροβολισμούς σε ξενοδοχείο
Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι τρία παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, ενώ προειδοποιεί για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν τα παράνομα καταστήματα πώλησης αλκοόλ
Αστυνομία στη Νότια Αφρική
Αυστραλία: Μαζικές εκκενώσεις λόγω των εντεινόμενων πυρκαγιών στη Νέα Νότια Ουαλία
Οι αρχές καλούν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες, τροφοδοτούμενες από ακραίο κύμα καύσωνα, απειλούν πυκνοκατοικημένες περιοχές βόρεια του Σίδνεϊ
Σπίτια καίγονται στην Αυστραλία