Τρομοκρατική επίθεση από ενόπλους με νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στη διάσημη παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια της μεγάλης εβραϊκής γιορτής Χάνουκα. Βρέθηκε και βαν με εκρηκτικά, για στοχευμένο χτύπημα κανει λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Οι ένοπλοι σκόρπισαν τον θάνατο στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ με 12 άτομα να πέφτουν νεκρά ενώ πολλοί έχουν τραυματιστεί. Τα τοπικά μέσα εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς αρκετοί από τους 29 τραυματίες είναι σοβαρά. Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας από τους δράστες έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ ο άλλος είναι σοβαρά τραυματισμένος. Το σκηνικό του τρόμου κράτησε 9 λεπτά, ενώ η αστυνομία έφτασε στην περιοχή μέσα σε πέντε λεπτά. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι βρέθηκε και ένα βαν με εκρηκτικά πράγμα που σημαίνει ότι οι δράστες ήθελαν εκτός από τους πυροβολισμούς να χτυπήσουν και με άλλο τρόπο.
Οι εικόνες που έρχονται από την παραλία Μπόνταϊ είναι σοκαριστικές με τον κόσμο να τρέχει να σωθεί. Η εβραϊκή γιορτή Χάνουκα συγκεντρώνει πολύ κόσμο και την στιγμή των πυροβολισμών οι γονείς έπεσαν πάνω στα παιδιά τους για να τα σώσουν. Πολλοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με σανίδες του σερφ, ενώ ασθενοφόρα τα οδηγούσαν αστυνομικοί για να φτάσουν πιο γρήγορα στα νοσοκομεία.
Reports that several people have been killed in Bondi Beach mass shooting in Sydney pic.twitter.com/TAmUXNcMeo
— World Monitor (@MonitorWarnow) December 14, 2025ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο μεταξύ έρευνα για την ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν στην στήριξη της τρομοκρατικής επίθεσης στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνει της Αυστραλίας, ξεκίνησε η ισραηλινή υπηρεσία πληροφορίων.
Τα 9 λεπτά του τρόμου
Τα πλάνα από τη στιγμή της επίθεσης είναι σοκαριστικά. Οι ένοπλοι πάνω σε μια γέφυρα πυροβολούν αδιακρίτως προς το πλήθος που βρίσκονται στην παραλία. Οι πυροβολισμοί κράτησαν 9 λεπτά μέχρι οι δράστες να αφοπλιστούν. Σε βίντεο διακρίνεται η στιγμή που ένας από τους δράστες πέφτει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ ο άλλος συλλαμβάνεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολίτες επιτίθεται στον δράστη που έχει συλληφθεί με κλωτσιές και μπουνιές.
The 2 dogs in Bondi Beach have been neutralised pic.twitter.com/lTeEyrVyv7
— Sam E (@Sm137023) December 14, 2025
Η αστυνομία στο πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι ενός από τους ύποπτους για ένοπλη επίθεση στο Μπόνιριγκ, στα δυτικά του Σίδνεϊ, σύμφωνα με το 9News.
BONDI SHOOTING
— Katherine Deves Morgan (@deves_katherine) December 14, 2025
This is North Bondi, many families with young children frequent this end of the Beach because of the grassy area & rock pool
Only someone driven by pure hateful evil would do this
pic.twitter.com/ks7s3Bueua
Ο αφοπλισμός ενόπλου από πολίτη
Οι δράστες χτύπησαν το πλήθος με καραμπίνες , αφού είχαν ανέβει σε μια γέφυρα. Ένας περαστικός επιτέθηκε σε έναν από τους δράστες, κατάφερε να τον αφοπλίσει και να του πάρει το όπλο.
A man at Bondi Beach literally grabbed a terrorist’s gun with his bare hands and saved countless lives. That’s not bravery — that’s instinctive heroism. In a world full of fear, he chose courage. Respect to this absolute legend. #bondibeach #australia #shooting #bondi pic.twitter.com/s7nyOsTY3h
— Amit Kumar Singh (@AmitKum52935503) December 14, 2025
Another day, another mass shooting in Australia by pro-Palestine radicals targeting a Jewish Hanukkah celebration at Bondi Beach. But watch the Muslim community cry ‘Islamophobia’ louder than they condemn these terrorists. When will you stop shielding your own? #BondiShooting… pic.twitter.com/1aqW7KJQy2
— Nitya Tiwari (@Nitya_Tiwari_01) December 14, 2025
Σε σοβαρή κατάσταση, νοσηλευονται και δύο αστυνομικοί οι οποίοι έφτασαν πρώτοι στο σημείο της επίθεσης και πυροβολήθηκαν απο τους τρομοκράτες.
Ο Μάικ Μπουργκές, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Αυστραλίας δήλωσε ότι ένας από τους υπόπτους για την επίθεση, ήταν γνωστός στις αρχές, ενώ δεν είχε αξιολογηθεί ως άμεση απειλή.
Suspected terrorists receive CPR from police after unloading their weapons into crowds of innocent people on Bondi Beach in Australia.
— Jon Villeneuve (@rightblend) December 14, 2025
pic.twitter.com/OxjRQIGxzN
Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς ανέφερε ότι 12 άτομα έχουν σκοτωθεί στο περιστατικό του Σίδνεϊ. Ένας από τους δράστες έχει επίσης σκοτωθεί και ένας άλλος βρίσκεται υπό κράτηση. Ο Μινς αναφέρει ότι επρόκειτο για στοχευμένη επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας.
Terrorists opened fire on people during Hanukkah celebrations in Australia
— NEXTA (@nexta_tv) December 14, 2025
A shooting occurred at Bondi Beach in Sydney. Witnesses reported hearing up to 50 shots, according to The Sydney Morning Herald.
Police have detained two suspects, and the operation is ongoing. One… pic.twitter.com/li5zDB6e85
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο αυστραλιανό Skynews ότι οι δράστες είχαν «μεγάλα, μαύρα όπλα» και ξέσπασε χάος με όλους να τρέχουν «σαν τρελοί».
BREAKING #Sydney / #Australia
— OC Scanner(@OC_Scanner) December 14, 2025
Graphic video of shooters firing on the crowd at Bondi Beach pic.twitter.com/FlxdvHMo31
Ο Jesse Lockhart-Krause, ένας ντόπιος εθελοντής ναυαγοσώστης, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή για να συναντήσει την κοπέλα του, η οποία είναι επίσης εθελόντρια ναυαγοσώστης, δήλωσε στον Guardian: «Οδηγούσα για να την πάρω (σ.σ. την κοπέλα μου) από την παραλία. Νόμιζα αρχικά ότι έριχναν πυροτεχνήματα. Όταν ξαφνικά είδα μια ομάδα ανθρώπων να τρέχει προς το αυτοκίνητο. Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν πυροτεχνήματα. Επικρατούσε χάος με ανθρώπους να τρέχουν προς τα αυτοκίνητά τους».
People running as Two Shooters attack Jewish Hannukah event in Bondi Beach, Sydney, Australia. pic.twitter.com/uMrn6hWx2n
— Baatein Stock Ki (@BaateinStockKi) December 14, 2025
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπάνεζε καταδίκασε την ένοπλη επίθεση ως «στοχευμένη» και «κακή» πράξη αντισημιτισμού. «Μια επίθεση εναντίον Εβραίων Αυστραλών είναι μια επίθεση εναντίον κάθε Αυστραλού», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
SHOOTING IN BONDI BEACH
— PRAKHAR SINGH (@prakharsingh551) December 14, 2025
Multiple confirmed reports have been coming from Australia confirming the identity of Terrorist Naveed Akram a Pakistani Immigrant pic.twitter.com/yRXmGSk93d
«Κάθε Αυστραλός απόψε θα είναι, όπως κι εγώ, συντετριμμένος για αυτήν την επίθεση στον τρόπο ζωής μας». Πρόκειται για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον Εβραίων Αυστραλών την πρώτη ημέρα της Χανουκά, η οποία θα έπρεπε να είναι μια ημέρα χαράς, μια γιορτή της πίστης Μια πράξη σατανικού αντισημιτισμού, τρομοκρατίας που χτύπησε την καρδιά του έθνους μας. Δεν υπάρχει θέση για αυτό το μίσος, τη βία και την τρομοκρατία στο έθνος μας. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: θα το εξαλείψουμε».
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ από την πλευρά του μιλώντας σε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ κατήγγειλε ότι «οι αδελφές και οι αδελφοί μας στο Σίδνεϊ δέχθηκαν επίθεση από ελεεινούς τρομοκράτες σε μια πολύ σκληρή επίθεση εναντίον εβραίων που είχαν πάει να ανάψουν το πρώτο κερί για το Χάνουκα στην παραλία Μπόνταϊ».