Κόσμος

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Μπανγκλαντές – 70 νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία

Στο πένθος βυθίστηκε στο Μπανγκλαντές. Φωτιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στην πρωτεύουσα Ντάκα κόστισε τη ζωή σε 70 ανθρώπους. Δυστυχώς, ο απολογισμός αυτός δεν είναι ο τελικός.

Η φωτιά ξέσπασε σε συνοικία της παλιάς πόλης της Ντάκα, πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές. Αρχικά, οι αρχές έκαναν λόγο για 10 νεκρούς, αλλά ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε δραματικά μέσα σε λίγες ώρες. Από τους 10 στους 40, μετά τους 45, στους 56 και τελικά, για την ώρα, στους 70. Εκτιμάται δε ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος, αφού η έρευνες στα κτίρια που τυλίχθηκαν στις φλόγες συνεχίζονται.

bangladesh fire
Φωτογραφία Reuters

«Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 70 πτώματα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο Τζουλφικάρ Ραχμάν, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος και στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας του Μπανγκλαντές, στο πρακτορείο Reuters.

Οι φονικές πυρκαγιές σε κτίρια δεν είναι ασυνήθιστες στο φτωχό Μπανγκλαντές, εν μέρει λόγω της χαλαρής εφαρμογής των κανονισμών πυρασφάλειας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χαθεί σε πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια

Ήταν 22:40 (τοπική ώρα, 18:40 Ελλάδας) όταν ξέσπασε η φωτιά σε πενταώροφο κτίριο το βράδυ της Τετάρτης και εξαπλώθηκε σε άλλα τέσσερα στη συνοικία Τσόκμπαζαρ της παλιάς πόλης, που είχε ανεγερθεί πριν από 300 και πλέον χρόνια.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές. Αρκετοί απ’ αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκα για να αναζητήσουν συγγενείς τους που αγνοούνται.

bangladesh fire
Φωτογραφία Reuters
bangladesh fire
Φωτογραφία Reuters

Για περισσότερες από πέντε ώρες, 200 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Στο κτίριο όπου ξέσπασε η φωτιά στεγαζόταν μια αποθήκη πλαστικών και υπήρχαν εύφλεκτα είδη. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε μετά από έκρηξη σε δεξαμενή υγραερίου και γρήγορα εξαπλώθηκε. Σύμφωνα με τον Τζουλφικάρ Ραχμάν, πάντως, τα αίτια που προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία στο Μπαγκλαντές ερευνώνται ακόμα.

Δραματικές στιγμές

Ήταν δεκάδες οι άνθρωποι που παγιδεύτηκαν και δεν μπορούσαν να διαφύγουν από τους στενούς δρόμους της συνοικίας όταν ξέσπασε η φωτιά. Στο σημείο επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς ρίκσο και αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να κινηθούν αφού τα χημικά, τα πλαστικά και τα σπρέι που ήταν αποθηκευμένα στα κτίρια δυνάμωναν κι εξάπλωναν τις φλόγες.

bangladesh fire
Φωτογραφία Reuters

«Άκουσα μια μεγάλη έκρηξη. Γύρισα και είδα να φλέγεται όλος ο δρόμος, ο οποίος ήταν γεμάτος με αυτοκίνητα και ρίκσο. Οι φλόγες ήταν παντού», είπε ο Χάτζι Άμπντουλ Καντέρ, έμπορος, το κατάστημα το οποίου έγινε παρανάλωμα του πυρός. Ο ίδιος γλίτωσε γιατί μόλις είδε τη φωτιά, έκλεισε το μαγαζί του κι έφυγε. Τραυματίστηκε μεν αλλά όχι σοβαρά.

bangladesh fire
Φωτογραφία Reuters
bangladesh fire
Φωτογραφία Reuters

Παρόμοια πυρκαγιά, επίσης σε πολυκατοικία όπου ήταν αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές το 2010.

Η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, πολυώροφου κτιρίου όπου στεγάζονταν αρκετές βιοτεχνίες, είχε στοιχίσει τη ζωή 1.100 και πλέον εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού εργατριών, το 2013.

Το 2012, πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιομηχανία ενδυμάτων είχε στοιχίσει τη ζωή σε 112 ανθρώπους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ