Κόσμος

Σκληρή γλώσσα από Μακρόν: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο»

Με πολύ πιο σκληρή γλώσσα απέναντι στην Τουρκία ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για απαράδεκτες συμφωνίες της Άγκυρας στην Λιβύη και την κάλεσε να σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας. Ο Μακρόν πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια “πιο ενιαία και ξεκάθαρη” φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, “δεν είναι πλέον εταίρος” στην ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κορσική λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).

“Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές” και πρέπει “να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της”, τόνισε ο Μακρόν.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι “επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία”.

Click4More Τσελίκ κατά Μακρόν: Είναι ανήθικος και ανίκανος

“Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης” απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. “Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας”, υπογράμμισε ο ίδιος.

“Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή”, κατήγγειλε ο Μακρόν.

Αργά το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος θα συμμετάσχει στην 7η σύνοδο κορυφής MED7 με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.

Θέμα των συζητήσεων θα είναι κυρίως οι εντάσεις στην περιοχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Σειρήνες στο Ισραήλ, αναφορές για εκρήξεις στη Βαγδάτη και γενικό μπλακ άουτ στο Ιράκ – Η πρεσβεία τω ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς να φύγουν
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει έκρυθμη με εκατέρωθεν απειλές να τραβούν ακόμη περισσότερο το σκοινί, ενώ πύραυλοι και αναχαιτίσεις σπέρνουν τον τρόμο
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο
«Το πανεπιστήμιο μας έστειλε οδηγίες για καταφύγια, όλα είναι προληπτικά προς το παρόν» λέει Έλληνας φοιτητής στη Λευκωσία
«Η ενημέρωση ήταν καθαρά προληπτική και μας τόνισαν να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να απομακρυνόμαστε από τζάμια σε περίπτωση που ηχήσει σειρήνα»
Ο Έλληνας φοιτητής Ιατρικής Νίκος Ανδρουλάκης στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου