Κόσμος

Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες και στη μέση η Ελλάδα που παζαρεύει να μην χάσει πάνω από 6 δισ.

Οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για την επίτευξη συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σκληρές, αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το περιβάλλον του Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον στο άμεσο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι οι λήψεις αποφάσεων ενδεχομένως να μετατοπιστούν στο μέλλον.

Χαρακτηριστικό των διαπραγματεύσεων είναι πως νωρίτερα από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής υπήρξε τετραμερής συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ και Κάμερον υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρομπέι, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές.

Υπέρμαχοι της λιτότητας, Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία δεν θέλουν να ακούσουν λέξη για αύξηση των δαπανών, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία υπενθύμισαν ότι η εξοικονόμηση δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος της ανάπτυξης.

Επιφυλακτική για την έκβαση της συνόδου κορυφής, εμφανίστηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καθώς υπάρχει όπως σημείωσε μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων των κρατών-μελών. Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια συμφωνία εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Πιο σκληροπυρηνικός, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επέμεινε ότι συμφωνία για τον προϋπολογισμό μπορεί να υπάρξει μόνο αν μειωθούν τα νούμερα (για τις δαπάνες) που ακούστηκαν στην τελευταία σύνοδο του Νοεμβρίου.

Ευθυγραμμιζόμενος με τους «σκληρούς», ο Ολλανδός πρωθυπουργόςΜαρκ Ρούτε, σημείωσε ότι από την στιγμή που εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας στα κράτη-μέλη η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια τακτική και να περιορίσει τις δαπάνες, εκσυγχρονίζοντας τον προϋπολογισμό της, ενώ ζήτησε την διατήρηση του ολλανδικού rebate (επιστροφή).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντράγκι: “Ανάκαμψη της οικονομίας προς το τέλος του 2013”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματία με το Ιράν» λέει η Βρετανία – Θα παραστεί στις συνομιλίες της Γενεύης
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι ταξιδεύει από την Ουάσινγκτον στη Γενεύη για διευρυμένες συνομιλίες της ΕΕ με τον ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, David Lammy
Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ καθυστερεί την επίθεση στο Ιράν – Η στρατηγική και οι φόβοι του Αμερικανού προέδρου
Παρά την επιθετική ρητορική, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει πιστός στην τακτική της αναμονής και αναφέρει συχνά πυκνά πως το θέμα μπορεί να λυθεί με διπλωματία.
Ντόναλντ Τραμπ 1