Κόσμος

Σόιμπλε: Εμείς οι Γερμανοί έχουμε καταραμένο καθήκον να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη

Ο κίνδυνος με τους πρόσφυγες μπορεί να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα δήλωσε ο Β. Σόιμπλε που πρόσθεσε με νόημα πως αν διαλυθεί η Ευρώπη η Γερμανία θα είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο.

Σόιμπλε: Το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα

Οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν, κατά την εκτίμηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να προσλάβουν διαστάσεις «χιονοστιβάδας». Όπως επισήμανε χθες το βράδυ μιλώντας σε εκδήλωση για τα 10χρονα του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Βερολίνο (cep), «χιονοστιβάδες μπορούν να προκληθούν αν ένας κάπως απρόσεκτος σκιέρ πάει στην πλαγιά και μετακινήσει λίγο χιόνι», δήλωσε με γλαφυρό τρόπο ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν «βρισκόμαστε στο στάδιο που η χιονοστιβάδα έχει φτάσει κάτω στην κοιλάδα ή αν είμαστε στο στάδιο που βρίσκεται στο άνω άκρο της πλαγιάς».
Όπως υπογράμμισε με νόημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «αν βρισκόμαστε ακόμη στο επάνω μέρος», τότε η πρόκληση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η Γερμανία δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αυτή την κατάσταση, ακόμη και αν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, εκτίμησε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε ότι η μετανάστευση είναι ένα «ραντεβού της κοινωνίας μας με την παγκοσμιοποίηση». Χωρίς να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η απρόσκοπτη ροή προσφύγων, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι μόνο από κοινού μπορεί η Ευρώπη να αντεπεξέλθει στις πιέσεις που δημιουργεί η μετανάστευση. «Ειδάλλως τα πράγματα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα άσχημα για όλους μας».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αξιοποίησε το βήμα της εκδήλωσης για να ταχθεί εκ νέου υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε, έχουμε το καταραμένο καθήκον να εργαστούμε με οποιοδήποτε τίμημα ώστε να επιτύχει η ευρωπαϊκή ενοποίηση».
Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν διαλυθεί η Ευρώπη, η Γερμανία είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο.

Πηγή Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Πολιτική κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά την απόσυρση υποψηφίας για το Συνταγματικό Δικαστήριο
Το SPD κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία» και «ρήγμα εμπιστοσύνης» μετά την απόρριψη της υποψήφιάς του για τη γερμανική συνταγματική δικαιοσύνη
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Πάνω από 1.000 δολάρια τη βραδιά: Ο πρόεδρος της Αυστρίας «εκτός» COP30 λόγω των υπέρογκων τιμών στα ξενοδοχεία στη Βραζιλία
Ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το κλίμα τον Νοέμβριο στο Μπελέμ της Βραζιλίας, λόγω... των τιμών στα ξενοδοχεία
Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν
CNN: Γιατί θέλουν να συναντηθούν Πούτιν και Τραμπ – Τα 5 πιθανά σενάρια για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Το ενδεχόμενο μίας συνάντησης Τραμπ - Πούτιν έχει «κλειδώσει», ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν συμφέρον να προχωρήσουν σε τέτοιους διαλόγους σε αυτή τη φάση του πολέμου στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία