Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σοκάρει πατέρας στη Γάζα: «Ποιος θα με ξαναπεί μπαμπά;» – Έχασε 103 συγγενείς από πύραυλο

Σοκάρει πατέρας στη Γάζα: «Ποιος θα με ξαναπεί μπαμπά;» – Έχασε 103 συγγενείς από πύραυλο
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Όταν 103 συγγενείς του σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στο σπίτι της οικογένειάς τους στην πόλη της Γάζας, εκείνος είχε κολλήσει 80 χιλιόμετρα μακριά, στην κατεχόμενη πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης.

Ο Ahmad al-Ghuferi εργαζόταν σε ένα εργοτάξιο στο Τελ Αβίβ όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – αδυνατώντας να επιστρέψει στη γυναίκα του και τις τρεις μικρές κόρες του στη Γάζα λόγω του πολέμου που ακολούθησε και του στρατιωτικού αποκλεισμού του Ισραήλ.

Τη στιγμή της επίθεσης μιλούσε με τη σύζυγό του, Shireen, όταν συνέβη η επίθεση το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου.

“Ήξερε ότι θα πέθαινε”, είπε. “Μου είπε να τη συγχωρήσω για οτιδήποτε κακό μπορεί να μου είχε κάνει ποτέ. Της είπα ότι δεν υπήρχε λόγος να το πει αυτό. Και αυτό ήταν το τελευταίο τηλεφώνημα μεταξύ μας”.

Μια μεγάλη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του θείου του εκείνο το βράδυ σκότωσε τη σύζυγό του και τις τρεις μικρές κόρες του – την Tala, τη Lana και τη Najla.

Σκοτώθηκαν επίσης η μητέρα του Ahmad, τέσσερα από τα αδέλφια του και οι οικογένειές τους, καθώς και δεκάδες θείες, θείοι και ξαδέλφια του. Περισσότεροι από 100 νεκροί συνολικά. Πάνω από δύο μήνες μετά, ορισμένα από τα πτώματά τους είναι ακόμη παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

Την περασμένη εβδομάδα, γιόρτασε τα γενέθλια της μικρότερης κόρης του. Η Najla θα γινόταν δύο ετών. Ο Αχμάντ προσπαθεί ακόμα να συνειδητοποιήσει την απώλεια.

“Οι κόρες μου είναι μικρά πουλιά”

Ανίκανος να κρατήσει τα σώματα των παιδιών του ή να παραστεί στις κηδείες τους, εξακολουθεί να μιλάει γι’ αυτά σε ενεστώτα χρόνο, με το πρόσωπό του ακίνητο κάτω από τα δάκρυα που κυλούν.

 

“Οι κόρες μου είναι μικρά πουλιά για μένα”, είπε. “Νιώθω σαν να βρίσκομαι σε όνειρο. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω τι μας συνέβη”.

Έχει αφαιρέσει τις φωτογραφίες των κοριτσιών από τις οθόνες του τηλεφώνου του και του laptop, ώστε να μην του στήσουν ενέδρα.
Έχει αφεθεί να συνθέσει την ιστορία του τι συνέβη από τις μαρτυρίες λίγων επιζώντων συγγενών και γειτόνων.

Του είπαν ότι ένας πύραυλος χτύπησε πρώτα την είσοδο του σπιτιού της οικογένειάς του.
“Έφυγαν βιαστικά και πήγαν στο σπίτι του θείου μου που βρίσκεται κοντά”, είπε. “Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, ένα μαχητικό αεροσκάφος χτύπησε αυτό το σπίτι”.
Το τετραώροφο κτίριο όπου σκοτώθηκε η οικογένεια βρισκόταν στη γωνία από το ιατρικό κέντρο Sahaba στη συνοικία Zeitoun της πόλης της Γάζας.
Ένας από τους επιζώντες συγγενείς του Ahmad, ο Hamid al-Ghuferi, δήλωσε στο BBC ότι όταν άρχισαν τα χτυπήματα, όσοι έτρεξαν να ξεφύγουν στο λόφο επέζησαν, ενώ όσοι είχαν καταφύγει στο σπίτι σκοτώθηκαν.

“Ήταν μια ζώνη φωτιάς”, είπε. “Υπήρχαν χτυπήματα στα τέσσερα σπίτια δίπλα στο δικό μας. Χτυπούσαν ένα σπίτι κάθε 10 λεπτά”.

“110 άτομα από την οικογένεια Ghuferi ήταν εκεί – τα παιδιά μας και οι συγγενείς μας”, είπε. “Όλοι εκτός από μια χούφτα από αυτούς σκοτώθηκαν”.

Οι επιζώντες λένε ότι το μεγαλύτερο θύμα ήταν μια 98χρονη γιαγιά- το νεότερο ένα αγοράκι που γεννήθηκε μόλις εννέα ημέρες νωρίτερα. Δυόμισι μήνες μετά, προσπαθούν ακόμη να φτάσουν σε μερικά από τα πτώματα που είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια. Η οικογένεια συγκέντρωσε χρήματα για να νοικιάσει ένα μικρό εκσκαφέα, για να απομακρύνει τα συντρίμμια.

“Ανασύραμε τέσσερα πτώματα”, δήλωσε ο Ahmad στο BBC, “συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του αδελφού μου και του ανιψιού μου Mohammed. Βρίσκονταν κάτω από τα χαλάσματα επί 75 ημέρες”.

Οι προσωρινοί τάφοι τους βρίσκονται σε ένα κομμάτι άδειου οικοπέδου εκεί κοντά, σημαδεμένοι με ξύλα και πλαστικά φύλλα.

Ο Αχμάντ, που έχει κολλήσει στην Ιεριχώ, δεν τους έχει επισκεφθεί.

“Ποιος θα με φωνάζει μπαμπά;”

“Τι έκανα για να μου στερήσουν τη μητέρα μου, τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου και τα αδέλφια μου;” αναρωτιέται. “Ήταν όλοι τους πολίτες”.

Ρωτήσαμε τον ισραηλινό στρατό σχετικά με τους ισχυρισμούς της οικογένειας ότι έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών. Σε απάντηση, ο στρατός δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την εν λόγω επίθεση και ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έλαβαν “εφικτές προφυλάξεις για τον μετριασμό της βλάβης των αμάχων” στον πόλεμό τους με τη Χαμάς.

Υπήρξαν έντονες μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και ενόπλων της Χαμάς στην περιοχή Shejaiyya, λίγα τετράγωνα νότια του σπιτιού al-Ghuferi, τις ημέρες αμέσως πριν και μετά τη δολοφονία της οικογένειας Ahmad.

Σε μια καθημερινή ενημέρωση στις 9 Δεκεμβρίου, ο στρατός ανέφερε ότι είχε “εντοπίσει έναν αριθμό τρομοκρατών οπλισμένων με αντιαρματικούς πυραύλους” που πλησίαζαν τα στρατεύματα στη Shejaiyya και κάλεσε ένα ελικόπτερο να τους επιτεθεί.

“Το όνειρό μου γκρεμίστηκε στη Γάζα”, λέει ο τραγικός άντρας. “Για ποιον να επιστρέψω; Ποιος θα με φωνάζει μπαμπά; Ποιος θα με φωνάζει αγάπη μου; Η γυναίκα μου συνήθιζε να μου λέει ότι ήμουν όλη της η ζωή. Ποιος θα μου το πει αυτό τώρα;”.

 

Πηγή: BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις