Κόσμος

Σουηδία: 12 γυναίκες στην κυβέρνηση – 6 υπουργεία στους Πράσινους

Οι Πράσινοι έκαναν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην κυβέρνηση της Σουηδίας, στην οποία ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβεν διόρισε γυναίκες στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.

“Ο σουηδικός λαός ψήφισε υπέρ της εναλλαγής και μιας νέας πολιτικής κατεύθυνσης. Μια νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους είναι έτοιμη να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή”, δήλωσε ο 57χρονος Λέφβεν στην πρώτη ομιλία του στο κοινοβούλιο.

“Η νέα σουηδική κυβέρνηση είναι μια φεμινιστική κυβέρνηση”, δήλωσε ακόμη, πριν ανακοινώσει ένα κατάλογο με 24 ονόματα, 12 ανδρών και 12 γυναικών.

Υπουργός Εξωτερικών είναι η πρώην επίτροπος της ΕΕ Μάργκοτ Βάλστρεμ, 60 χρόνων, και υπουργός Οικονομικών η Μαγκνταλένα Άντερσον, μια 47χρονη οικονομολόγος που είχε διατελέσει επικεφαλής της εφορίας.

Οι Πράσινοι παίρνουν έξι υπουργεία. Οι δύο εκπρόσωποί τους οι Όσα Ρόμσον και Γκούσταβ Φρίντολιν, γίνονται αντιστοίχως υπουργός Περιβάλλοντος και υπουργός Παιδείας. Πήραν ακόμη το υπουργείο Διεθνούς Αρωγής, αυτό των Χρηματοπιστωτικών Αγορών και Κατανάλωσης, αυτό της Κατοικίας και αυτό του Πολιτισμού.

Ο “κοκκινο-πράσινος” συνασπισμός που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου δεν ελέγχει παρά 138 έδρες από τις 349 του κοινοβουλίου. Αυτή η μειοψηφία θα τον υποχρεώσει να αναζητήσει ψήφους από το Κόμμα της Αριστεράς και κεντρώα κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση.

“Η Σουηδία βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Η ανεργία βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τα αποτελέσματα στα σχολεία έχουν επιδεινωθεί ραγδαία και το κράτος πρόνοιας έχει σημαντικές ελλείψεις”, υπογράμμισε ο Λέφβεν, ο οποίος θέλει να στρατολογήσει εκπαιδευτικούς και να αυξήσει από τα 16 στα 18 χρόνια την ηλικία μέχρι την οποία η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παγώσει την πυρηνική ενέργεια, αν και οι Πράσινοι επιθυμούν να κλείσουν οι αντιδραστήρες ως το 2018, και θέλει να σταματήσει “το κυνήγι του κέρδους” στις δημόσιες υπηρεσίες που ανατίθενται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Λέφβεν ανακοίνωσε εξάλλου πως η Σουηδία, πρωτοπόρος το 1999 στην απαγόρευση της “αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών”, θα απαγορεύσει στους πολίτες της τον σεξουαλικό τουρισμό.

Αντίθετα από την προκάτοχό της, η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ευθύνη που ανατέθηκε στην Βάλστρεμ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε

Σουηδία: Κερδισμένη των εκλογών η ακροδεξιά

Βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία – Αναμένεται άνοδος τς ακροδεξιάς

Τζογαδόρος ο ηγέτης της ακροδεξιάς στη Σουηδία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια
Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η Meta την έκλεισε μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το logo του Facebook
Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνει υψηλόβαθμη αναλύτρια της CIA για τη Ρωσία – Ανησυχίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Το Economist αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε την άδεια ασφαλείας από έμπειρη αναλύτρια της CIA, σε μια άνευ προηγουμένου «εκκαθάριση» στις υπηρεσίες πληροφοριών
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια
Αράχνες–«ζόμπι»: Ο μύκητας που προκαλεί τρόμο και θυμίζει το The Last of Us
Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει αράχνες σε πραγματικά «ζόμπι», ένα φαινόμενο που τρομάζει κατοίκους και κηπουρούς σε όλο τον κόσμο, ενώ θυμίζει το σύμπαν της σειράς The Last of Us, γράφει η Wall Street Journal
Αράχνη