Κόσμος

Σρι Λάνκα: Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο πρωθυπουργός

Προσωρινός πρόεδρος ορίστηκε ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, μετά τη διαφυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα στο εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής.

“Λόγω της απουσίας του από τη χώρα, ο πρόεδρος Ρατζαπάξα μου είπε ότι επιφόρτισε τον πρωθυπουργό να ενεργεί ως πρόεδρος, όπως προβλέπει το Σύνταγμα”, δήλωσε σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Βουλής, Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα.

Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα, που είχε υποσχεθεί ότι επρόκειτο να παραιτηθεί σήμερα, έφθασε στις Μαλδίβες αφού διέφυγε από τη χώρα, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει την απόσυρσή του.

Το Σύνταγμα προβλέπει, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωρινά τα προεδρικά καθήκοντα μέχρι την εκλογή από τη Βουλή ενός βουλευτή που θα ασκήσει την εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας, δηλ. τον Νοέμβριο του 2024.

Ο Βικρεμεσίνγκε αμφισβητείται και ο ίδιος από τους διαδηλωτές που κινητοποιούνται εδώ και τρεις μήνες. Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων στην προσπάθεια να εμποδίσει το πλήθος να εισβάλει στην επίσημη κατοικία του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στην επαρχία της πρωτεύουσας Κολόμπο και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Βικρεμεσίνγκε, που είχε διοριστεί τον Μάιο για να βγάλει τη χώρα από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, έχει δεσμευθεί και ο ίδιος ότι θα αποσυρθεί αν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Λεκορνί παραμένει πρωθυπουργός στη Γαλλία μέχρι την Τετάρτη – «Ο Μακρόν θα αναλάβει τις ευθύνες του» λέει το Ελιζέ
Ο Γάλλος πρόεδρος του ζήτησε να οριστικοποιήσει μια «πλατφόρμα δράσης και σταθερότητας» για να εξέλθει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο - Σύμφωνα Le Figaro, ο Λεκορνί είπε στον πρόεδρο ότι δεν θέλει να συνεχίσει ως πρωθυπουργός
Εμανουέλ Μακρόν
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
7
Λίβανος: Δύο νεκροί σε αεροπορικό πλήγμα – Το Ισραήλ δηλώνει ότι σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ανώτατου στελέχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, παρά την εκεχειρία που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2024. Το σιιτικό κίνημα επιβεβαίωσε την απώλεια ενός από τα τοπικά του μέλη
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο
Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο για το ειρηνευτικό σχέδιο στη Γάζα
Αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών συναντήθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ για να συζητήσουν μια σταδιακή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων, υπό τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα