Κόσμος

Στα δικαστήρια οι Ζουλού για το νέο βασιλιά – Οι 5 σύζυγοι και οι δεκάδες απόγονοι

Η δικαιοσύνη στη νότια Αφρική θα κρίνει την θέση του βασιλιά στη φυλή των Ζουλού. Ο βασιλιάς των Ζουλού πέθανε και άφησε πίσω του έξι συζύγους και τουλάχιστον 28 απογόνους. Η μία από τις χήρες του ξεκίνησε σήμερα τη μάχη της ενώπιον της νοτιοαφρικανικής δικαιοσύνης, στον πόλεμο για τη διαδοχή στον θρόνο

Αφού κυβέρνησε επί 50 χρόνια, ο βασιλιάς Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, σε ηλικία 72 ετών. Με τη διαθήκη του όρισε αντιβασίλισσα την τρίτη και ευνοούμενη σύζυγό του, τη Σιγουίουε Μαντφόμπι Ντλαμίνι, η οποία με τη σειρά της ανακήρυξε διάδοχο του θρόνου τον γιο της, τον Μισουζούλου Ζούλου, 47 ετών.

Η αντιβασίλισσα πέθανε αιφνιδιαστικά τον Απρίλιο. Η στέψη δεν έχει γίνει ακόμη. Η πρώτη σύζυγος του Γκούντγουιλ, η βασίλισσα Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι, αμφισβητεί σήμερα στα δικαστήρια τη νομιμότητα της ανακήρυξης του προγονού της ως βασιλιά, ισχυριζόμενη ότι είναι η μοναδική νόμιμη σύζυγος, αφού μόνο εκείνη παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο.

Οι άλλες σύζυγοι, τις οποίες θεωρεί «παλλακίδες», παντρεύτηκαν τον βασιλιά με παραδοσιακό γάμο.

Ενώπιον του δικαστηρίου του Πιτερμάριτζμπουργκ, της πρωτεύουσας της Χώρας των Ζουλού, η Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι ζήτησε επίσης να της αποδοθεί η μισή βασιλική κληρονομιά.

Ο βασιλιάς των Ζουλού δεν έχει εκτελεστική εξουσία, όμως ασκεί ισχυρή επιρροή στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια μέλη της μεγαλύτερης εθνότητας της Νότιας Αφρικής. Διαθέτει όμως εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, πολλά παλάτια και άλλα ακίνητα.

Ο δικηγόρος της βασίλισσας, Νάιτζελ Ρέντμαν, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των πέντε «παραδοσιακών» γάμων του εκλιπόντος βασιλιά. «Δεν πρόκειται μόνο για ένα νομικό πρόβλημα, αλλά για τη σύγκρουση του κοινού και του εθιμικού δικαίου», σχολίασε ο δικαστής Άιζακ Μαντόντο.

Για ορισμένα μέλη της εθνότητας, οι βασιλικές υποθέσεις δεν έχουν θέση στο δικαστήριο. Δεκάδες Ζουλού πολεμιστές, ντυμένοι με παραδοσιακά δέρματα ζώων και κρατώντας δόρατα και ασπίδες, διαδήλωσαν γύρω από το δικαστήριο. Οι «αμαμπούθο», τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια, κατηγόρησαν τη νοτιοαφρικανική δικαιοσύνη ότι εμπλέκεται στις παραδόσεις τους.

Οι δύο κόρες της βασίλισσας Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι, οι πριγκίπισσες Ντομπιζοσούθου και Νταντογενκόσι, υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι η διαθήκη του πατέρα τους είναι άκυρη γιατί ένας γραφολόγος έκρινε ότι η υπογραφή του στο έγγραφο αυτό είναι πλαστή.

Πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, φέροντας τα εμβλήματά τους (δέρματα ζώων στους ώμους ή το κεφάλι) έδωσαν το παρών στο δικαστήριο σήμερα. Ο διάδοχος Μισουζούλου Ζούλου δεν παρέστη. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ομάδα χάκερ που φέρεται να σχετίζεται με το Ισραήλ έκλεψε κρυπτονομίσματα αξίας 90 εκ. δολαρίων που χρησιμοποιεί το Ιράν
Η ομάδα που φέρεται να σχετίζεται με το Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα «δημοσιεύσει τον πηγαίο κώδικα και τις εσωτερικές πληροφορίες της Nobitex από το εσωτερικό της δίκτυο» εντός 24 ωρών
Κυπτονομίσματα 1
Όταν οι ΗΠΑ ανέτρεψαν κυβέρνηση του Ιράν το 1953: Φωτογραφικά ντοκουμέντα από ένα παρελθόν που πλέον μπορεί να μη φαντάζει τόσο μακρινό
Με την Μέση Ανατολή να φλέγεται, όλο και περισσότεροι επικαλούνται το πραξικόπημα του 1953 που υποστηρίχθηκε από τη CIA και ανέτρεψε τον Μοσαντέγκ ως απόδειξη ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστες»
Ιράν 1953 1
Συγκλονίζει ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος της Air India - Κουβαλάει «μπαταρισμένος» το φέρετρο του αδερφού του στην Ινδία
Το Boeing 787-8 Dreamliner με προορισμό το Λονδίνο συνετρίβη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του την Πέμπτη από την πόλη Αχμενταμπάντ της δυτικής Ινδίας
Ινδία 4
Τραμπ: «Μπορεί να επιτεθούμε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μπορεί και όχι – Καλή τύχη αγιατολάχ Χαμενεΐ»
«Ο Νετανιάχου είναι καλός άνθρωπος, τα πάει μια χαρά, του είπα να συνεχίσει την καλή δουλειά που κάνει» πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
40