Κόσμος

Στη φυλακή 16 επιχειρηματίες για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν

Η Τουρκία φυλάκισε σήμερα 16 επιχειρηματίες, εν αναμονή της δίκης τους, και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος δεκάδων στρατιωτικών, ως υπόπτων για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, και κατηγορείται από την Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, που αρνείται κάθε ανάμιξη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Η καταστολή έχει προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φοβούνται ότι έχει εξαπολυθεί κυνήγι μαγισσών.
Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που φυλακίστηκαν σήμερα είναι ο Φαρούκ Γκιουλού, ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας καταστημάτων πώλησης μπακλαβά, ο οποίος κατηγορείται ότι ανήκει σε αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί “Τρομοκρατική Οργάνωση Γκιουλέν” (FETO), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακρίνει άλλους 21 επιχειρηματίες, περιλαμβανομένου του αδελφού του Γκιουλού Νετζάτ, ιδιοκτήτη μιας αντίπαλης αλυσίδας καταστημάτων πώλησης μπακλαβά, και ενός από τους πιο γνωστούς βιομηχάνους ένδυσης, του Όμερ Φαρούκ Καβουματζί, ανέφερε το πρακτορείο.
Οι προφυλακισθέντες περιλαμβάνονται μεταξύ των 80 υπόπτων που συνελήφθησαν από την αστυνομία πριν από τρεις εβδομάδες στο πλαίσιο της έρευνας. Από αυτούς, 43 έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό δικαστική εποπτεία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διωχθούν.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης εξέδωσαν διατάγματα κράτησης έξι στρατηγών, άλλων 43 αξιωματικών και ορισμένων πολιτών σε μια αστυνομική επιχείρηση που εκτείνεται σε 15 επαρχίες, μετέδωσε το Ανατολή. Μέχρι στιγμής τέσσερις ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, ανέφερε το πρακτορείο.
Χθες η αστυνομία συνέλαβε τρεις δημοσιογράφους, έναν πολιτικό και έναν δημοσκόπο και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος άλλων 105 ανθρώπων ως υπόπτων για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης είπαν πως το τελευταίο κύμα συλλήψεων μπορεί να έχει στόχο επικριτές της κυβέρνησης που δεν έχουν σαφείς δεσμούς με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου ζητεί η Τουρκία.
Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αποταχθεί από τον στρατό και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, στελεχών της δημόσιας διοίκησης, δασκάλων, στρατιωτών και δημοσιογράφων έχουν χάσει τις δουλειές τους ως ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην πολιτεία Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999.

Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν χθες ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να απαντήσει στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για τους χειρισμούς της καταστολής, παραδεχόμενος ότι μερικές φορές μπορεί να τίθενται στο στόχαστρο οι λάθος άνθρωποι και πως οι αναφορές των μμε σε υπόπτους μπορεί να είναι παραπλανητικές.
“Κάνουν σχόλια (στην τηλεόραση) κατηγορώντας ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την υπόθεση. Όμως ο άνθρωπος αυτός μένει με την ταμπέλα. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 24