Κόσμος

Στις 30/6 θα γιορτάσει η Κροατία την ένταξή της στην ΕΕ

Στον κεντρικό εορτασμό για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου στην πλατεία Μπαν Γιόσι Γέλασιτς στο Ζάγκρεμπ θα είναι παρόντες 16 αρχηγοί κρατών, τρεις πρόεδροι Κοινοβουλίων, 15 πρωθυπουργοί, 10 αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και 11 υπουργοί Εξωτερικών.

“Ο συνολικός αριθμός των ξένων προσκεκλημένων φθάνει τους 120 με βάση τις επιβεβαιωμένες αφίξεις” δήλωσε ο Τόμισλαβ Σάουτσα, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την πανηγυρική εκδήλωση με αφορμή την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

Από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άφιξή τους στο Ζάγκρεμπ έχουν επιβεβαιώσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτζ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στον κεντρικό εορτασμό από τις χώρες – μέλη της ΕΕ αναμένονται στην Κροατία οι πρόεδροι της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας και οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, της Σλοβακίας, της Μάλτας και οι καγκελάριοι της Αυστρίας και της Γερμανίας. Από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη συμμετοχή τους στον εορτασμό έχουν γνωστοποιήσει ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα.

Επιπλέον στο Ζάγκρεμπ αναμένονται ο ειδικός απεσταλμένος του Πάπα Φραγκίσκου, καρδινάλιος Τζιοβάνι Λαγιόλο, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και η Καναδή υπουργός Εργασίας, Λίζα Ράιτ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη εκπροσώπων από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Τουρκία.

Όσον αφορά το κόστος των εορταστικών εκδηλώσεων, το οποίο με βάση του σχέδιο του Μαΐου προβλεπόταν στα 5,3 εκ. κούνα, είναι αυξημένο κατά 10-15%. Ο προϋπολογισμός είναι απόλυτα προσαρμοσμένος με την εποχή που ζούμε, είπε ο κ. Σάουτσα και πρόσθεσε όλα τα έξοδα θα δημοσιοποιηθούν μετά τη λήξη των εκδηλώσεων.

Οι ξένοι προσκεκλημένοι θα αφιχθούν στο Ζάγκρεμπ το πρωί της 30ης Ιουνίου και νωρίτερα αντιπροσωπεία της κροατικής κυβέρνησης θα καταθέσει στεφάνι στο Μιρογκόγιε στη μνήμη των πεσόντων για την υπεράσπιση της χώρας. Το απόγευμα θα συγκεντρωθούν στο Ανάκτορο του Κυβερνήτη, την έδρα της κυβέρνησης, θα μεταβούν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου για την οικογενειακή φωτογραφία και μετά θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο στο Ανάκτορο των Κλόβιτς.

Το βράδυ στην πλατεία Μπαν Γέλασιτς διοργανώνονται εκδηλώσεις για τους πολίτες και γύρω στις 11 θα ξεκινήσει ο πανηγυρικός εορτασμός για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ

859.000 ευρώ η ζημιά από μία εβδομάδα απεργίας στην Κροατία

Μέλισσες ναρκοσυλλέκτες στην Κροατία! – ΒΙΝΤΕΟ

Καταστροφικές πλημμύρες από τις καταρρακτώδεις βροχές σε Κροατία και Βοσνία Ερζεγοβίνη

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκάλυψη CNN: Το άγνωστο παρασκήνιο της διάσωσης του πιλότου από το Ιράν – Η καταστροφή των C-130 και η «μπλόφα»
Οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι τα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις τους, ενώ ο Τραμπ δεν έκανε αναφορά σε απώλειες, τονίζοντας ότι «κανένας Αμερικανός στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε»
Τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η επιχείρηση των ΗΠΑ / Reuters 6
Νεκρός ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης – Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό
Διπλωμάτες των ΗΠΑ, του Ιράν και χωρών της περιοχής συζητούν πιθανή κατάπαυση του πυρός για 45 ημέρες, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο οριστικό τέλος του πολέμου στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το Axios
Επιθέσεις στη Βηρυτό 7
Μπαράζ απειλών Τραμπ κατά του Ιράν: «Ο χρόνος λήγει την Τρίτη, θα σας ανατινάξουμε» αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Το Ιράν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά των υποδομών του, η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί στοχεύοντας παρόμοιες υποδομές των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν αυτοάμυνα και όχι επιλογή
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο