Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Στις αγορές βγήκε και επίσημα η Κύπρος με νέο δεκαετές ομόλογο!

Στις αγορές βγήκε και επίσημα η Κύπρος με νέο δεκαετές ομόλογο!
φωτογραφία: Twitter

Παρά τις προβλέψεις για έκδοση του ομολόγου μέχρι το τέλος του 2018, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Standard and Poor’s “άναψε το πράσινο φως” για να βγει η Κύπρος στις αγορές.

Οι επενδυτικές τράπεζες Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale έκριναν πως σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Κύπρο να “τεστάρει” τις αγορές και έτσι άνοιξε το βιβλίο προσφορών.

Σκοπός η άντληση περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω ευρωπαϊκού ομολόγου 10ετούς διάρκειας για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους.

Στόχος είναι το νέο κόστος δανεισμού να είναι μικρότερο από το υφιστάμενο – δηλαδή το επιτόκιο που θα προκύψει να είναι χαμηλότερο – ούτως ώστε να υπάρξει όφελος για τα δημόσια οικονομικά.

Αυτή θα είναι η τρίτη έξοδος της Κύπρου μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου και η πρώτη μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έξοδος στις αγορές ήταν τον Ιούνιο του 2017, με έκδοση 7ετούς ομολόγου και απόδοση 2,8%.

Στην ανακοίνωση των τραπεζών Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale, σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας Ba2 (σταθερή)/ BBB- (σταθερή)/ BB+ (θετική)/ BB (θετική) (Moody’s/S&P/Fitch/DBRS).

πηγή: cyprustimes.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις