Κόσμος

Στο σκοτάδι πάλι η Βενεζουέλα! Νέα βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης

Στο σκοτάδι βυθίστηκε εκ νέου μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας και η πρωτεύουσα Καράκας εξαιτίας βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Η νέα αυτή βλάβη στη Βενεζουέλα, η μεγαλύτερη εδώ και μία εβδομάδα, ξεκίνησε στις 23:20 (τοπική ώρα, 06:20 ώρα Ελλάδας), και πλήττει μεγάλο μέρος του Καράκας, όπως και περιοχές σε 20 από τις 23 πολιτείες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τη είδηση για το νέο μπλακ άουτ μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Καμιά, μάλιστα, εξήγηση δεν έχουν δώσει ούτε η κυβέρνηση ούτε η εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Corpoelec για τη νέα βλάβη.

Από τις 7 Μαρτίου και τη μεγάλη βλάβη στην ηλεκτροδότηση που βύθισε σχεδόν όλη τη Βενεζουέλα χωρίς ρεύμα επί πέντε ημέρες οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση ήταν σποραδικές στη χώρα και επηρέαζαν μεταξύ άλλων το δίκτυο υδροδότησης, τις συγκοινωνίες, το Διαδίκτυο και το δίκτυο τηλεφωνίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αποδίδει αυτές τις βλάβες σε «ηλεκτρομαγνητικές, φυσικές και διαδικτυακές επιθέσεις» εναντίον του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Γκούρι, που παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας. Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις αυτές με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος Μαδούρο, εξάλλου, δήλωσε ότι το Καράκας είναι διατεθειμένο να δεχθεί διεθνή βοήθεια στη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ.

«Επιβεβαιώνουμε τη διάθεσή μας να δημιουργήσουμε μηχανισμούς συνεργασίας για τη βοήθεια και τη διεθνή στήριξη», έγραψε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στο Twitter.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μάουρερ ο Μαδούρο διέψευσε ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ανθρωπιστική κρίση, ενώ επανέλαβε ότι η συνεργασία με τη ΔΕΕΣ θα πρέπει να σέβεται «τη νομική τάξη στη Βενεζουέλα».

Σε ανακοίνωσή της την προηγούμενη Παρασκευή η ΔΕΕΣ δήλωσε «ανήσυχη για τις σοβαρές επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στους Βενεζουελάνους, κυρίως σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ευκαιρία ή μπλόφα οι 2 εβδομάδες του Τραμπ: Μπορεί η Ευρώπη να αποτρέψει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου στο Ιράν;
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, μαζί με την Κάγια Κάλλας της Ε.Ε., θα συμμετάσχουν στις έκτακτες συνομιλίες με εκπροσώπους του Ιράν στη Γενεύη
Καπνός υψώνεται μετά από πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ
Ανείπωτη τραγωδία στο Ισραήλ: 7χρονη από την Ουκρανία που βρισκόταν στο Τελ Αβίβ για θεραπεία από τη λευχαιμία σκοτώθηκε από ιρανικό πύραυλο
Το κορίτσι είχε μεταβεί στο Ισραήλ το 2022 μαζί με την μητέρα, τη γιαγιά και τα δύο αδέλφια της σκοτώθηκαν σε ιρανική πυραυλική επίθεση στο Μπατ Γιαμ
Η 7χρονη Νάστια που είχε μεταβεί από την Ουκρανία στο Ισραήλ για θεραπεία από τη λευχαιμία και σκοτώθηκε από ιρανικό πύραυλο 9