Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Στο τελικό στάδιο η δίκη του Μπράιβικ – Στη φυλακή ή σε ψυχιατρική κλινική;

Στο τελικό στάδιο η δίκη του Μπράιβικ – Στη φυλακή ή σε ψυχιατρική κλινική;

Νορβηγοί εισαγγελείς αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου τα τελικά τους επιχειρήματα για το αν ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ πρέπει να σταλεί στη φυλακή ή σε ψυχιατρική κλινική.

Με την αγόρευση των εισαγγελέων, η οποία θα ξεκινήσει στη 1 μμ (ώρα Ελλάδος), η δίκη εισέρχεται στο τελικό της στάδιο.

Ο Μπράιβικ έχει ομολογήσει ότι σκότωσε 77 ανθρώπους με διπλή επίθεση που εξαπέλυσε πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά δηλώνει αθώος.

Η ψυχική του κατάσταση βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης που διεξάγεται στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο.

Δύο ψυχιατρικές εκθέσεις που εκπονήθηκαν ύστερα από αίτημα του δικαστηρίου έχουν καταλήξει σε αντιφατικά συμπεράσματα σχετικά με την ψυχική του κατάσταση.

Οι εισαγγελείς Σβέιν Χόλντεν και Ίνγκα Μπέζερ Ενγκ έχουν δηλώσει ότι θα ζητήσουν ο Μπράιβικ να παραμείνει υπό “υποχρεωτική φροντίδα ψυχικής υγείας” και έχουν ακόμα διατηρήσει το δικαίωμα να ζητήσουν την επιβολή ποινής κάθειρξης 21 ετών ή την προληπτική του κράτηση.

Στην διάρκεια της δίκης, ο Μπράιβικ δεν επέδειξε καθόλου τύψεις και δήλωσε ότι ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική μονάδα είναι “το χειρότερο πράγμα στο οποίο μπορέι να υποβληθεί ένας πολιτικός ακτιβιστής”.

Η δίκη ολοκληρώνεται αύριο με την αγόρευση των τελικών επιχειρημάτων από την υπεράσπιση. Η ετυμηγορία στην δίκη που διήρκεσε δέκα εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί το νωρίτερο τον Ιούλιο.

Τρεις στους τέσσερις Νορβηγούς θεωρούν ότι ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους τον περυσινό Ιούλιο στη Νορβηγία, θα πρέπει να καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης και όχι σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται σήμερα, οπότε το δικαστήριο θα αποφανθεί εάν είναι ικανός προς καταλογισμό.

Στην ερώτηση εάν “ο Μπρέιβικ έχει την ικανότητα καταλογισμού των πράξεών του”, το 74% των ερωτηθέντων απαντά “ναι”, το 10% κλίνει προς την ψυχιατρική του αντιμετώπιση και 15% δεν έχει διαμορφώσει άποψη ή αρνείται να απαντήσει.

Η ψυχική υγεία του κατηγορούμενου βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης του.

Εάν κριθεί ανίκανος για καταλογισμό, θα εγκλεισθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα, πιθανότατα ισοβίως. Στην αντίθετη περίπτωση αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 21 ετών, η οποία μπορεί να παρατείνεται όσο θεωρείται επικίνδυνος.

Η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί στις 20 Ιουλίου ή στις 24 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπρέιβικ: Καλύτερα νεκρός παρά σε ψυχιατρείο 

“Πέρασα δύσκολα τη μέρα του μακελειού”, είπε ο Μπρέϊβικ 

Μπράιβικ: “Δεν είμαι τρελός. Θέλω να δικαστώ κανονικά” 

Ο Μπράιβικ είναι “ο χειρότερος τρομοκράτης” από το 1945 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε