Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Να καταδικάσει η Κίνα την ρωσική εισβολή – Επείγει να υπερισχύσει η Ουκρανία

Συνεχίζει να πιέζει την Κίνα η Δύση – όπως σήμερα μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ – να «αποκηρύξει» την Ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που το Πεκίνο συσφίγγει τις οικονομικές σχέσεις του με την Μόσχα.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Brussels Forum του German Marshall Fund, τόνισε πως η Κίνα πρέπει να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Ερωτηθείς δε για το εάν η Κίνα μπορεί να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει».

«Πραγματικά πιστεύω ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να κρίνουν ποιες είναι οι συνθήκες, ποιο είναι το πλαίσιο για ενδεχόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.

Αυτό που έχουμε πει στην Κίνα είναι βέβαια ότι πρέπει να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρέχουν στήριξη ή όπλα στην Ρωσία. Ανησυχούμε ότι βλέπουμε γενικότερα, ότι η Ρωσία και η Κίνα δουλεύουν όλο και πιο στενά μαζί» συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι «σε σχέση με αυτό το ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στη Συμμαχία και φυσικά ο μόνος τρόπος για τη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ είναι με ομοφωνία».

«Είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τον δρόμο που είναι μπροστά και σε σχέση με τις φιλοδοξίες των Ουκρανών για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μπορεί να πει ακριβώς ποια θα είναι η τελική απόφαση στη Σύνοδο του Βίλνιους γι’αυτό το θέμα», ανέφερε.

Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «αυτό που επείγει τώρα είναι η Ουκρανία να υπερισχύσει ως ένα ανεξάρτητο έθνος, γιατί αν δεν υπερισχύσει, τότε δεν υπάρχει θέμα ένταξης για να συζητήσουμε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βασανιστήρια, μονομαχίες και εκτελέσεις: Πώς αξιωματικοί του Ρωσικού στρατού εξοντώνουν όσους στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Πάνω από 100 Ρώσοι στρατιωτικοί κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανισμούς ή θανατηφόρες τιμωρίες σε βάρος συναδέλφων τους - Σοκαριστική έρευνα του ρωσικού μέσου Verstka
Ρώσοι στρατιώτες
20
Ρώσος κατάσκοπος καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλακή στη Γερμανία - Σχεδίαζε επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
«Ο κύριος κατηγορούμενος αλλά και οι συνεργοί του, στόχευαν να σπείρουν τον φόβο με απώτερο στόχο να διακόψουν την υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου
γερμανία αστυνομία
Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον δικαιώθηκαν για παπαρατσικές φωτογραφίες από οικογενειακές τους διακοπές
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το ζεύγος δικαιώνεται σε μήνυση που έχει υποβάλει σε βάρος περιοδικού, μετά από εκείνη σε βάρος του Closer, που είχε δημοσιεύσει τόπλες φωτογραφίες της Κέιτ το 2012
Γουίλιαμ και Κέιτ