Κόσμος

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα είναι δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Ξεκάθαρο μήνυμα πως «το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί» απέστειλε ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις 12 και 13 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες τόνισε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένοι στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της αυτοάμυνας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι «η Ουκρανία έχει τη δυναμική» στον πόλεμο.

Για τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε φρικτές επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομές κρίσιμης σημασίας» και ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν αποτυγχάνει στην Ουκρανία».

«Οι απόπειρες προσαρτήσεων, η μερική επιστράτευση και η απερίσκεπτη πυρηνική ρητορική του αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά δείχνουν ότι ο πόλεμος δεν πάει όπως τον είχε σχεδιάσει η Μόσχα. «Ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και πρέπει να τον τερματίσει αποσύροντας τις δυνάμεις του από την Ουκρανία», ανέφερε στη συνέχεια, ενώ πρόσθεσε ότι και ο Πρόεδρος Λουκασένκο θα πρέπει να σταματήσει τη συνενοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την παράνομη σύγκρουση.

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα την ετήσια άσκηση πυρηνικής αποτροπής και παρακολουθεί στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. «Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν είναι επικίνδυνες και ανεύθυνες. Η Ρωσία γνωρίζει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση».

«Θα αυξήσουμε περαιτέρω την προστασία της κρίσιμης υποδομής μας υπό το φως της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream», ανέφερε, εξάλλου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών των συμμάχων θα αντιμετωπιζόταν με ενωμένο και αποφασιστικό

Καταλήγοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, αλλά η υποστήριξή μας διαδραματίζει βασικό ρόλο». Οι Υπουργοί ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ, στο αυριανό δείπνο εργασίας, θα εξετάσουν με λεπτομέρεια τις ανάγκες σε πολεμικό υλικό που έχει η Ουκρανία, παρουσία του υπουργού άμυνας της χώρας, Αλεξέι Ρεζνίκοφ. Επιπλέον ο Ρεζνίκοφ θα συμμετάσχει και στην ομάδα επαφής για την Ουκρανία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: «Παγωμένη» υποδοχή στους δύο ηγέτες ετοιμάζουν οι κάτοικοι
Η σύνοδος για τις 15 Αυγούστου ενδέχεται να προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα σε μια πολιτεία με ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά και έντονη ψύχρανση στις σχέσεις από το 2022, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 6
230 μετασεισμοί και 2 αγνοούμενοι μετά τον σεισμό στην Τουρκία - Ισοπεδωμένα κτίρια και εικόνες καταστροφής
Ο δήμαρχος του Σιντιργκί, Σερκάν Σακ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό HaberTürk ότι δεν έχουν εντοπιστεί δύο από τους έξι ανθρώπους που βρίσκονταν σε τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε
Ισοπεδωμένα κτίρια μετά τον σεισμό στην Τουρκία