Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Στρατιωτικός προϋπολογισμός-ρεκόρ από τον Ομπάμα

Τα αντίγραφα του προϋπολογισμού για το 2011 δίνονται στη δημοσιότητα. ΦΩΤΟ REUTERS
Τα αντίγραφα του προϋπολογισμού για το 2011 δίνονται στη δημοσιότητα. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει “παγώσει” ερευνητικά προγράμμα και εσωτερικές δαπάνες αλλά ζήτησε 708 δις δολάρια για την Άμυνα των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις προκαλεί ο νέος προϋπολογισμός για το 2011 του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που κατατέθηκε προς έγκριση στη Γερουσία. Ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει έναν αμυντικό προϋπολογισμό, ύψους 708 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2011 που αρχίζει τον Οκτώβριο.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση 3,4% στο βασικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου, ύψους 549 δισεκατομμυρίων και επιπλέον 159 δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των αμερικανικών στρατιωτικών αποστολών στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Το πάγωμα των δαπανών και της έρευνας, όπως και οι περικοπές σε προγράμμα της NASA, προκαλούν αναστάτωση στις ΗΠΑ, καθώς το “μαχαίρι” δεν εφαρμόστηκε στις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να να συνεχίσει την προσπάθειά του προκειμένου να εξαλείψει όσα οπλικά προγράμμα είναι δαπανηρά και μη απαραίτητα.
 
“Μολονότι το υπουργείο Άμυνας εξαιρείται από το πάγωμα του προϋπολογισμού, δεν εξαιρείται από την κοινή λογική του προϋπολογισμού” είπε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα επεκτείνει τις μυστικές μονάδες των Ειδικών Επιχειρήσεων, θα αναπτύξει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και θα αυξήσει τη βοήθεια προς χώρες όπως η Υεμένη για να αντιμετωπίσουν την Αλ-Κάιντα.

Καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με εξεγέρσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ η Αλ-Κάιντα δημιουργεί όλο και περισσότερα καταφύγια στην Υεμένη και τη Σομαλία, ο Γκέιτς δήλωσε πως οι πολεμικοί σχεδιαστές του Πενταγώνου αντιμετωπίζουν τώρα “ένα κόσμο όπου οι πιο πιθανές και θανάσιμες απειλές θα προέρχονται από αποτυχημένα ή διαλυμένα κράτη”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε