Κόσμος

Σχέδιο ανατροπής του Μακρόν από Πούτιν και Λε Πεν αποκαλύπτει η Washington Post

Να ανατρέψουν τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη προσπαθούν εδώ και καιρό ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με την Washington Post. 

Το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), κατηγορείται σε έρευνα της Washington Post ότι επιμένει να διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο και επιδιώκει να εξασθενήσει η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία. Οι ακροδεξιοί μιλούν ωστόσο για σκευωρία.

Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, η Ρωσία διεξάγει μια επιχείρηση ανατροπής στη Γαλλία, στην οποία σημαντικό ρόλο φέρεται να διαδραματίζει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν.

Η εφημερίδα επικαλείται «έγγραφα του Κρεμλίνου, που απέκτησε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας» και τα οποία εμπλέκουν το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι μέθοδοι του οποίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνδυάζουν την επιρροή μέσων κοινωνικής δικτύωσης -που καθοδηγούνται από «φάρμες με τρολ»- και την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς. Ο ευρύτερος στόχος είναι να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη, σύμφωνα με την Washington Post.

«Όλες οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης θα αλλάξουν», υποστηρίζει ο Ζαν-Λικ Σαφοζέ, πρώην ευρωβουλευτής συνδεόμενος με το RN, τον οποίο και επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η Washington Post, σε έρευνά της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, αναφέρει επίσης πως ο Σαφοζέ «εκμισθώνει έναν όροφο της κατοικίας του» στο Στρασβούργο στον δεύτερο στην ιεραρχία της πρεσβείας της Ρωσίας στη Γαλλία – ο οποίος ήταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι τον αποκλεισμό της Ρωσίας απ’ αυτό το Μάρτιο του 2022.

«Όλα αυτά είναι μια σκευωρία», αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού Λοράν Ζακομπελί μιλώντας στο ραδιοσταθμό Sud Radio. Ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμιά σχέση» ανάμεσα στη Ρωσία και το κόμμα του.

Τον περασμένο Ιούνιο, η εισηγήτρια της κυβέρνησης Μακρόν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε χαρακτηρίσει το Εθνικό Μέτωπο (το FN, το οποίο μετονομάσθηκε στη συνέχεια σε Εθνικό Συναγερμό, RN) «ιμάντα μετάδοσης» των θέσεων της Ρωσίας και επέμεινε στην «ευθυγράμμιση» του κόμματος με το «ρωσικό λόγο» κατά την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας το 2014, μια «ευθυγράμμιση» που σημειώθηκε λίγο καιρό μετά την υπογραφή της χορήγησης ενός δανείου στο κόμμα από μια τσεχορωσική τράπεζα.

«Το RN είναι πράγματι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Γαλλία» και «παίζει πρωταρχικό ρόλο στην αναμετάδοση της προπαγάνδας του Πούτιν», ανέφερε, μετά την έρευνα της Washington Post, με μήνυμά του στην πλατφόρμα X, το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τη θέση αυτή απέρριψε ο Ζακομπελί, ο οποίος υπενθύμισε την «ξεκάθαρη θέση» του RN για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία καταδικάσθηκε από την Μαρίν Λεπέν ήδη από το Φεβρουάριο του 2022.

Όμως το κόμμα παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με «τη βοήθεια με επιθετικό οπλισμό» που χορηγείται στο Κίεβο και αντιτίθεται στα «ανώφελα εμπάργκο» που επιβάλλονται στη Μόσχα. Πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Ζακομπελί δεν έκρυψε εξάλλου πως μια νίκη της άκρας δεξιάς θα προκαλούσε «μια ριζική αλλαγή, κυρίως στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε ορισμένες χώρες εξαιτίας της πολιτικής τους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανεξέλεγκτη φωτιά στο Γκραντ Κάνυον καίει επί έναν μήνα: Στάχτη πάνω από 500.000 στρέμματα, δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Πρόκειται για τη χειρότερη φωτιάς της χρονιάς στις ΗΠΑ - Καταστράφηκαν πάνω από 50 κτίρια, ανάμεσά τους το μοναδικό ξενοδοχείο της περιοχής - Μεγάλος ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η πυρκαγιά τις επόμενες ημέρες
Γκραντ Κάνυον
Γιατί η Τουρκία φοβάται τα F-35 του Ισραήλ και τα Rafale της Ελλάδας: Απόρρητη έκθεση αποκαλύπτει τη δύσκολη θέση της Άγκυρας
Η Τουρκία πλέον αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει περιφερειακό ρόλο στην περιοχή λόγω του γερασμένου στόλου της πολεμικής αεροπορίας της
rafale
Θρίλερ στη Νέα Υόρκη: 34χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος – Ύποπτος ο σύζυγός του
Το θύμα φέρεται πως είχε καταγγείλει τουλάχιστον 9 φορές τον σύζυγό του για ενδοοικογενειακή βία - Ο 40χρονος ισχυρίστηκε πως όντως τσακώθηκαν το προηγούμενο βράδυ και λίγες ώρες μετά τον βρήκε νεκρό
Άνδρες
Ο Νετανιάχου δεν σταματάει τον πόλεμο και σχεδιάζει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας: «Επιχειρήσεις ακόμη και σε περιοχές όπου κρατούνται όμηροι»
«Η απόφαση ελήφθη, το Ισραήλ προχωρά στην κατάληψη της Γάζας», αναφέρουν ανώτατοι αξιωματούχοι - Κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας - Αβέβαιο το μέλλον των αμάχων
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 2
Ο Τραμπ μπλοκάρει το μποϊκοτάζ σε ισραηλινές επιχειρήσεις: Απειλεί πολιτείες πως θα χάσουν κονδύλια για φυσικές καταστροφές
Η απόφαση αυτή στοχεύει το κίνημα Boycott, Divestment, Sanctions- BDS, μια εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για να ασκήσει οικονομική πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να τερματίσει την κατοχή του στα εδάφη της Παλαιστίνης
Ντόναλντ Τραμπ