Κόσμος

Σχεδόν 200 Δημοκρατικοί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του Τραμπ

Σχεδόν 200 Δημοκρατικοί εκλεγμένοι στο Κογκρέσο προσέφυγαν σήμερα στην αμερικανική ομοσπονδιακή δικαιοσύνη εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι επωφελείται από το αξίωμά του για να επισωρεύει κέρδη από συμφωνίες με κυβερνήσεις του εξωτερικού.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσφυγή η οποία υπεβλήθη αυτή την εβδομάδα εναντίον του αμερικανού προέδρου: η Πολιτεία του Μέριλαντ και η Ουάσινγκτον έκαναν μια παρόμοια προσφυγή τη Δευτέρα, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι δέχεται πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις μέσω της αυτοκρατορίας των ακινήτων που έχει δημιουργήσει.

Τη δεύτερη προσφυγή υπέβαλαν 30 γερουσιαστές και 166 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι τους Δημοκρατικοί. Η υποβολή της αναμφίβολα θα καταγγελθεί από τον Λευκό Οίκο ως μια κίνηση με κομματικά κίνητρα. Οι προσφυγές αυτές στη δικαιοσύνη βασίζονται στη «ρήτρα για τις αμοιβές», μια διάταξη του αμερικανικού Συντάγματος η οποία απαγορεύει σε κάθε πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα να «λαμβάνει δώρα, αμοιβές, αξιώματα ή τίτλους οποιοδήποτε είδους από οποιονδήποτε ξένο βασιλέα, πρίγκιπα, ή ξένο κράτος» χωρίς τη συμφωνία του αμερικανικού Κογκρέσου.

Για τους προσφεύγοντες, ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένοχος μόνιμων συγκρούσεων συμφερόντων, καθώς δεν έχει αποστασιοποιηθεί σε επαρκή βαθμό από τον όμιλο επιχειρήσεών του, τον οποίο διαχειρίζονται πλέον οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του.

Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ξένες αντιπροσωπείες πληρώνουν για τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο Τραμπ της Ουάσινγκτον, ότι ξένες κυβερνήσεις αποφάσισαν να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν ακίνητα που έχει ανεγείρει ο όμιλος Τραμπ, ή ότι οι κινεζικές αρχές ενέκριναν τα εμπορικά σήματα προϊόντων της αυτοκρατορίας Τραμπ.

Οι προσφυγές με βάση τη συγκεκριμένη ρήτρα είναι εξαιρετικά σπάνιες στις ΗΠΑ και οι νομικοί διχάζονται για το εάν αυτές που υποβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα έχουν κάποια πιθανότητα επιτυχίας. Εάν η αμερικανική δικαιοσύνη τις αποδεχθεί, αυτό θα σημάνει την έναρξη μιας μακράς νομικής μάχης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του Κογκρέσου και άλλες συλλογικότητες των Δημοκρατικών αναμένεται ότι θα απαιτήσουν να δημοσιοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ — ο ρεπουμπλικάνος αρνείται πάντα να τις δώσει στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έξι νεκροί και 70 τραυματίες από βομβαρδισμό σε αεροπορική βάση στην Κολομβία - 12 αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση σε ελικόπτερο
Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει σε ποια από τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία επιρρίπτουν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης Κάλι έκανε λόγο για «ναρκωτρομοκρατία»
Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται δίπλα στα συντρίμμια μετά την έκρηξη ενός φορτηγού οχήματος κοντά σε μια βάση της Αεροδιαστημικής Δύναμης, η οποία προκάλεσε πολλαπλά θύματα στην Κολομβία
Τραμπ: Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι επιτίθεται στον Πούτιν που εξακολουθεί να βομβαρδίζει
«Τα σήματα που στέλνει η Ρωσία» υποδηλώνουν ότι προσπαθεί να αποφύγει μία διμερή συνάντηση, λέει ο Ζελένσκι - Οι όροι του Πούτιν για επίτευξη ειρήνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ
2
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι