Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συνελήφθη μέλος των Pussy Riot! [pic]

Pussy Riot
Φωτογραφία από Twitter / @all_mary

Ένα μέλος του ρωσικού συγκροτήματος των Pussy Riot, η Μαρία Αλιόχινα συνελήφθη σήμερα στη Μόσχα αφού ανήρτησε ένα πανό μπροστά από την έδρα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB).

Αφορμή ήταν η συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της υπηρεσίας Tσεκά (Tchéka), της πολιτικής αστυνομίας των Μπολσεβίκων.  Η Μαρία Αλιόχινα, ηλικίας 29 ετών και μέλος των Pussy Riot συνελήφθη ενώ κρατούσε ένα λευκό ύφασμα όπου αναγραφόταν με κόκκινη μπογιά το σύνθημα «Χαρούμενα γενέθλια, στους εκτελεστές» μπροστά από την είσοδο του κτιρίου της FSB, στην πλατεία Λουμπιάνκα, στο κέντρο της Μόσχας.

Η νεαρή ακτιβίστρια κατηγορείται ότι «συμμετείχε σε διαδήλωση που δεν είχε λάβει την άδεια» των αρχών, είπε η ίδια στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax από το αστυνομικό τμήμα όπου την οδήγησαν. Αύριο αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή και κινδυνεύει με κράτηση έως 15 ημερών.

Μια άλλη ακτιβίστρια, που ήταν παρούσα, η Όλγκα Μπορίσοβα, κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης, ενώ οι δύο φωτογράφοι που τις συνόδευαν επίσης συνελήφθησαν, δήλωσε η Μπορίσοβα στον ιστότοπο MediaZona, που δημιουργήθηκε από τα μέλη των Pussy Riot.

Η Ρωσία γιορτάζει κάθε 20η Δεκεμβρίου την «Ημέρα των μελών των Δυνάμεων Ασφαλείας». Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση της σοβιετικής πολιτικής αστυνομίας, της Τσεκά.

Η διαμαρτυρία του Pussy Riot

Στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά), μια ομάδα ακτιβιστών διαδήλωσε μπροστά από το τοπικό παράρτημα της FSB, καταδικάζοντας τις σταλινικές εκκαθαρίσεις με αφορμή την 100η επέτειο της Tchéka, μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα από τη Rossiskaïa Gazeta, ο διευθυντής της FSB, ο Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, δικαιολόγησε τις σταλινικές εκκαθαρίσεις κάνοντας λόγο για τον «υπερβολικό ζήλο» που επέδειξαν τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας εκείνη την εποχή.

«Αν και πολλοί άνθρωποι συνδέουν εκείνη την εποχή με τη μαζική κατασκευή κατηγοριών, τα αρχεία μαρτυρούν την πραγματικότητα πολλών εγκληματικών υποθέσεων» διαβεβαίωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Μπορτνίκοφ, που επικαλέστηκε ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο με ημερομηνία 1954, 642.980 άνθρωποι εκτελέστηκαν το διάστημα 1921 έως 1953, ένας αριθμός κατώτερος των εκατομμυρίων θανάτων που αναφέρουν οι Ρώσοι ιστορικοί τη σταλινική περίοδο.

«Η ιστορία μας είναι η ιστορία μας, αποτελεί την κληρονομιά μας και όλα τα καλά όπως και τα άσχημα αποτελούν την κληρονομιά μας με την οποία πρέπει να ζήσουμε. Και όπως και να’ χει, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις