Κόσμος

Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό θέλει η Μέρκελ

Μια μέρα μετά την αποτυχία των 28 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών να βρουν λύση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αποφάσισε φερθεί σαν ηγέτης και να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Η Μέρκελ υποδέχτηκε σήμερα στο Βερολίνο τον Αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν και στην κοινή συνέντευξη Τύπου φυσικά αναφέρθηκαν στην άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

Μέρκελ και Φάιμαν ζήτησαν να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα για το προσφυγικό μήπως και οι ηγέτες καταφέρουν ό,τι δεν κατάφεραν οι υπουργοί τους: να βρουν λύση για το πως και το που θα μετεγκατασταθούν 120.000 ψυχές που εγκατέλειψαν σπίτια και πατρίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Για την ώρα μόνο το αίτημα Μέρκελ και Φάιμαν υπάρχει. Δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής. Αλλά από τη στιγμή που το ζήτησε η Μέρκελ, μάλλον θα γίνει, μένει να μάθουμε πότε.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι τάσσεται υπέρ μίας μείωσης των διαρθρωτικών πόρων που λαμβάνουν οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζεται το Βερολίνο.

Οι χώρες αυτές “είναι συνήθως χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους” από την Ευρώπη, δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

“Νομίζω πως είναι επίσης δίκαιο (..) να λαμβάνουν λιγότερα χρηματοδοτικά μέσα” εκ μέρους της Ευρώπης, επιχειρηματολόγησε ο ντε Μεζιέρ, λέγοντας πως εγκρίνει μία πρόταση που διατυπώθηκε σε αυτό το πνεύμα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όμως ο Γιούνκερ “ποτέ δεν το είπε αυτό” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Οι συμφωνίες σύμπραξης και τα εν λειτουργία προγράμματα για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού δεν προσφέρουν νομική βάση ώστε να μειωθούν οι κατανομές των διαρθρωτικών ταμείων και των επενδύσεων, αν ένα κράτος αρνηθεί τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς μετεγκατάστασης” προσφύγων, επέμεινε η εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε πως “η εισαγωγή ενός τέτοιου όρου θα απαιτούσε μια αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου”. “Δεν είναι ένας δρόμος που εξετάζουμε προς το παρόν”, δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ο Μασκ εκδικείται τον Τραμπ»: Ο βιογράφος του μεγιστάνα αποκαλύπτει τα κίνητρα πίσω από την ίδρυση του «Κόμματος της Αμερικής»
«Ως επιχειρηματίας είναι τεχνοκρατικά ικανός, αλλά αδίστακτος ως προς τη διαχείριση ανθρώπων» σημειώνει ο Ολιβιέ Λασκάρ - Οι έξι προκλήσεις για το νέο κόμμα Μασκ, σύμφωνα με την Washington Post
Έλον Μασκ
Πυρά Τραμπ κατά Μασκ: «Εκτροχιάζεται και εξελίσσεται σε σκέτη καταστροφή» – Η ειρωνική απάντηση του δισεκατομμυριούχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε γελοία την απόφαση του Έλον Μασκ για νέο κόμμα και του θύμισε ότι αυτό των Ρεπουμπλικανών είναι πολύ επιτυχημένο
Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ
Κρίσιμη συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ: Άκαρπες οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
«Βγάλαμε ήδη πολλούς ομήρους, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομήρους που απομένουν, θα βγει καλός αριθμός. Νομίζουμε πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Έφτασαν τους 82 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας, ανάμεσά τους και 28 παιδιά - Δύσκολο το έργο των διασωστών
Ο κυβερνήτης της κομητείας Κερ, Λάρι Λίθα, μάλιστα, προειδοποίησε για νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως πιθανόν θα επισκεφθεί την πολιτεία Τέξας την Παρασκευή (11η Ιουλίου)
Βυθισμένα αυτοκίνητα από τις πλημμύρες στο Τέξας
3