Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Καταδίκη του Ιράν, αναφορά σε Τουρκία και Κυπριακό στο προσχέδιο συμπερασμάτων

Η καταδίκη του Ιράν για τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (17.4.24) και την Πέμπτη (18.4.24).

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις επιθέσεις του Ιράν με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, καλώντας ταυτόχρονα για αυτοσυγκράτηση όλα τα μέρη.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ», όπως αναφέρει, ενώ καλεί την Τεχεράνη και τους αντιπροσώπους της «να σταματήσουν εντελώς τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Παράλληλα, θα σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναφέρει ταυτόχρονα την ισχυρή υποστήριξή του στον Λίβανο και τον λαό του αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα στο εσωτερικό και ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.

Αναφορές σε Τουρκία και Κυπριακό

Τροποποίηση υπάρχει και όσον αφορά στις παραγράφους για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό με τους ηγέτες να αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας».

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σημειώσει ότι παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να χαιρετίσει τον διορισμό της Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει, όπως υπογραμμίζεται στο τέλος.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ενδέχεται να υπάρξουν εκ νέου τροποποιήσεις μέχρι την τελική υιοθέτηση των συμπερασμάτων από τους ηγέτες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τουρκικά λιμάνια ζητούν από τα πλοία να δηλώσουν ότι δεν έχουν σχέση με το Ισραήλ
Η εξέλιξη έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της Άγκυρας να διακόψει τις εμπορικές συναλλαγές με το Τελ Αβίβ, οι οποίες υπολογίζονταν σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λόγω του πολέμου στη Γάζα
Λιμάνι στην Τουρκία
Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να γίνει αν συμφωνηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – «Όχι» για Βουδαπέστη
«Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι, θα θέλαμε να δούμε μία ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», είπε - Ελβετία, Αυστρία ή Τουρκία «ψηφίζει» ο Ουκρανός πρόεδρος ως τις χώρες που μπορεί να τους φιλοξενήσουν για τι διμερή συνάντηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 22
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία 1
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
4