Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Συρία: 96 νεκροί μόνο σε μια μέρα

Συρία: 96 νεκροί μόνο σε μια μέρα

Σύροι εξεγερμένοι κατέλαβαν τμήματα μιας συνοικίας στην Δαμασκό, σύμφωνα με ακτιβιστές, και σφοδρές μάχες συνεχίζονταν ως αργά τη νύχτα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε ότι εξεγερμένοι μάχονται με το στρατό στις εισόδους της συνοικίας Ντούμα, που αποτελεί ένα από τα κέντρα των διαδηλώσεων στην διάρκεια του 10μηνου ξεσηκωμού εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Ουδείς μπορεί να μπει στην ή να βγει από την Ντούμα αυτή τη στιγμή. Είναι η πρώτη φορά που οι εξεγερμένοι κάνουν κάτι περισσότερο από το να καταφέρνουν πλήγματα και να διαφεύγουν. Απόψε άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα και κάθε λίγα λεπτά ακούω πυροβολισμούς και εκρήξεις”, είπε ένας ακτιβιστής ο οποίος ζει στην Ντούμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής τηλεφωνίας και τηλεδιάσκεψης Skype.

Συνολικά το Σάββατο ο απολογισμός των νεκρών από τη βία στη Συρία ανερχόταν σε τουλάχιστον 96, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, περιλαμβανομένων 60 σορών που βρέθηκαν σε νεκροτομείο νοσοκομείου στην Ιντλίμπ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να αποφασίσει εάν θα παρατείνει ή όχι την αποστολή των παρατηρητών του στη Συρία.

“Ορισμένες από τις σορούς που βρέθηκαν στο νεκροτομείο ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν συλληφθεί πριν από μερικές ημέρες από τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας σε διάφορες περιοχές στην Ιντλίμπ και πιστεύεται ότι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου (. . .) ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και παιδιά”, δήλωσε ο Αμπού Όμαρ, ένας σύρος ακτιβιστής στην περιοχή.

Οι ειδήσεις από τη Συρία είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Στους δημοσιογράφους απαγορεύεται να μεταδίδουν ειδήσεις ελεύθερα από το εσωτερικό της χώρας.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA μετέδωσε νωρίτερα ότι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν δύο βόμβες που έπληξαν όχημα το οποίο μετέφερε κρατούμενους μεταξύ των πόλεων Αρίχα και Ιντλίμπ. Περίπου 26 κρατούμενοι και έξι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο. Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για 15 νεκρούς. Ακτιβιστές είπαν ότι το όχημα στην πραγματικότητα μετέφερε πτώματα.

Το SANA μετέδωσε επίσης αργά χθες ότι τρεις “τρομοκράτες που διείσδυαν” στη χώρα σκοτώθηκαν από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας κοντά στην Τελ Κάλαχ, κοντά στο βόρειο Λίβανο.

“Οι ένοπλοι τρομοκράτες προσπαθούσαν να μεταφέρουν λαθραία όπλα στην περιοχή από το Λίβανο το χάραμα του Σαββάτου, αλλά οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας εντόπισαν και σκότωσαν τους τρομοκράτες ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν στο Λίβανο”, ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητα των θυμάτων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου συναντώνται σήμερα στο Κάιρο για να εξετάσουν εάν θα παρατείνουν για άλλον ένα μήνα την εντολή της αποστολής των παρατηρητών. Η αποστολή παρέδωσε το πόρισμά της σχετικά με την τήρηση του ειρηνευτικού σχεδίου του Συνδέσμου για τη Συρία την Πέμπτη.

“Πολλές αραβικές χώρες υποστηρίζουν την ιδέα να παραταθεί η εντολή της αποστολής για να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην αραβική πρωτοβουλία να τερματιστεί η βία στη Συρία”, είπε ένας άραβας διπλωμάτης στη Βηρυτό.

Η συριακή αντιπολίτευση λέει ότι η αποστολή χειραγωγήθηκε από την κυβέρνηση και παρέχει ένα διπλωματικό προκάλυμμα στο καθεστώς Άσαντ να συνεχίσει την καταστολή εναντίον των διαδηλωτών και των εξεγερμένων. Ετοιμάζει μια δική της έκθεση για τη βία.

Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης Μπουρχάν Γαλιούν δήλωσε από το Κάιρο ότι “με δεδομένες τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάστηκε η αποστολή είναι αμφίβολο εάν το πόρισμά της θα είναι αντικειμενικό”. Κάλεσε τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι να παραπέμψει αμέσως το φάκελο της βίας στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν ανάμεσα στο στρατό και αντάρτες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με εννιά αποστάτες του στρατού να βρίσκουν το θάνατο, σύμφωνα με ακτιβιστές. Κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν ακόμα 10 ανθρώπους στις επαρχίες Χομς, Χάμα και Ντεράα. Ενώ αξιωματούχοι στο γειτονικό Λίβανο ανέφερε ότι το συριακό πολεμικό ναυτικό σκότωσε ένα 14χρονο αγόρι και συνέλαβε δύο λιβανέζους αλιείς κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών.

Διαβάστε

Οι ΗΠΑ κλείνουν τη πρεσβεία τους στη Συρία – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε