Κόσμος

Συρία: Στους 13 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επιδρομή – Η Δαμασκός καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου»

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο χωριό Μπέιτ Τζιν, νότια της Δαμασκού, εξελίχθηκε σε αιματηρή σύγκρουση – Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ ότι πλήττει αμάχους

Ο αριθμός των θυμάτων από την επιδρομή του Ισραήλ στη νότια Συρία ανήλθε σε 13 νεκρούς, έπειτα από μια επιχείρηση που παρουσιάστηκε ως αποστολή σύλληψης φερόμενων μελών της οργάνωσης Τζαμάα Ισλαμίγια, συμμάχου του Χαμάς.

Μετά τον νέο απολογισμό των αρχών της Συρίας, η Δαμασκός χαρακτήρισε την επιδρομή «έγκλημα πολέμου» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σπρώχνει την περιοχή «στο χείλος της πυρκαγιάς».

Νυχτερινή επιχείρηση που εξελίχθηκε σε γενικευμένη σύγκρουση

Αυτό που, σύμφωνα με το Ισραήλ, επρόκειτο να είναι μια στοχευμένη επιχείρηση τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή (27–28.11.2025), μετατράπηκε γρήγορα σε ανταλλαγή πυρών μεγάλης έντασης. Ο στρατός υποστηρίζει ότι ενήργησε μετά από εβδομάδες συλλογής πληροφοριών, με στόχο τη σύλληψη ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων. Στο πεδίο, έξι Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς σοβαρά, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους στο χωριό.

Οι συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής στα νότια της Συρίας
Οι συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής στα νότια της Συρίας / REUTERS / Ali Ahmed al-Najjar
Οι συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής στα νότια της Συρίας
REUTERS / Ali Ahmed al-Najjar
Οι συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής στα νότια της Συρίας
REUTERS / Ali Ahmed al-Najjar
Οι συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής στα νότια της Συρίας
REUTERS / Ali Ahmed al-Najjar

Η συριακή εκδοχή των γεγονότων είναι πολύ πιο σκοτεινή: σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν κατοικημένες περιοχές, ακόμη και τόπο λατρείας. Ολόκληρες οικογένειες εγκατέλειψαν το Μπέιτ Τζιν μέσα στη νύχτα, ενώ αρκετοί κάτοικοι φέρεται να παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για γυναίκες και παιδιά μεταξύ των θυμάτων.

«Μια νύχτα τρόμου», λένε οι κάτοικοι

Οι μαρτυρίες περιγράφουν σκηνές πανικού. Ο Ιγιάντ Ντάχερ, που νοσηλεύεται στη Δαμασκό, εξηγεί ότι ξύπνησε γύρω στις τρεις τα ξημερώματα από ασταμάτητα πυρά. Αναφέρει ότι είδε ισραηλινά τεθωρακισμένα να μπαίνουν στο χωριό πριν ξεκινήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις. «Πολλά σπίτια χτυπήθηκαν, ακόμη και το τζαμί», λέει, έχοντας τραυματιστεί από θραύσμα στον λαιμό.

Ο δήμαρχος του Μπέιτ Τζιν υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να συλλάβει «τρεις γιους του χωριού», γεγονός που προκάλεσε αντίσταση από τους κατοίκους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ισραηλινοί απάντησαν με πυρά πυροβολικού και drones, προκαλώντας νέο κύμα επιθέσεων.

Το πρακτορείο SANA σημειώνει ότι οι πρώτες ισραηλινές βολές ρίχτηκαν γύρω στις 3:40, ακολουθούμενες από χερσαία εισβολή που οδήγησε σε «βίαιες συγκρούσεις». Δύο άνθρωποι φέρεται ότι συνελήφθησαν.

Για τον Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το μέγεθος του πλήγματος δεν αφήνει αμφιβολίες: πρόκειται για «την πιο αιματηρή επιδρομή» που έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ πέρα από τη ζώνη ασφαλείας στη νότια Συρία από την αρχή των συστηματικών του επιχειρήσεων στην περιοχή.

Μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024 και την ανάληψη της εξουσίας από ισλαμιστική κυβέρνηση υπό τον Άχμαντ αλ Σάρα, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο συριακό έδαφος και έχει ενισχύσει την παρουσία του στη ζώνη αποστρατιωτικοποίησης στα Υψίπεδα του Γκολάν, περιοχή που τελεί υπό ισραηλινό έλεγχο από την προσάρτηση του 1981.

Ένας εύθραυστος διάλογος υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Το περασμένο καλοκαίρι, σπάνιες αλλά σημαντικές επαφές είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ ισραηλινών και συριακών αξιωματούχων με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και των ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί η πιθανότητα μιας περιορισμένης αποκλιμάκωσης.

Ωστόσο, οι όροι που θέτει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου παραμένουν αμετακίνητοι: ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απαιτεί την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση μιας εκτεταμένης λωρίδας συριακού εδάφους, από τα νότια της Δαμασκού έως τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός του 1974, που θεσπίστηκε μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να επιστρέψει το έδαφος των Υψιπέδων του Γκολάν που έχει προσαρτήσει — μια ενέργεια που ο ΟΗΕ ουδέποτε αναγνώρισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ΥΠΕΞ της Κίνας στη Ρωσία καθώς κλιμακώνονται οι συζητήσεις για την Ουκρανία
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία για στρατηγικές διαβουλεύσεις, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αναζωογονήσει το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι
Άμστερνταμ: Έδεσαν, φίμωσαν και πέταξαν σε βάλτο 18χρονη γιατί «ντρόπιασε» το όνομά τους – Συνελήφθησαν τα δύο αδέφια της, διέφυγε στη Συρία ο πατέρας
Το άψυχο κορμί της βρέθηκε έξι μέρες μετά την εξαφάνισή της - DNA του πατέρα βρέθηκε κάτω από τα νύχια της, δείχνοντας ότι προσπάθησε να αντισταθεί
Το πτώμα της Ryan Al Najjar βρέθηκε 6 μέρες μετά την εξαφάνισή της
Νέα εποχή κατασκοπείας: Η Ρωσία εκπαιδεύει περιστέρια «κατασκόπους» με τσιπ εγκεφάλου και κάμερες
Η εταιρεία διαφημίζει ως βασική χρήση την «επιτήρηση ευαίσθητων εγκαταστάσεων», όμως δεν κρύβει ότι η τεχνολογία της μπορεί να αξιοποιηθεί σε στρατιωτικές και μυστικές αποστολές
Περιστέρια
Χονγκ Κονγκ: Ερωτήματα για τα αίτια της πυρκαγιάς στους ουρανοξύστες – Οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει σοβαρά θέματα ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Wang Fuk Court είχαν προειδοποιήσει για περισσότερο από έναν χρόνο σχετικά με σοβαρούς κινδύνους που συνδέονταν με το έργο ανακαίνισης - Οι αρχές ωστόσο είχαν διαβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν «χαμηλός»
Οι ουρανοξύστες που κάηκαν στο Χονγκ Κονγκ
Τι σηματοδοτεί η ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Λέοντα στη Νίκαια της Βιθυνίας
Ο τόπος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, οι νέες γέφυρες μεταξύ Βατικανού και Ορθοδοξίας και η πόλη που ξαναβρίσκει τον ρόλο της - Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας τιμούν τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο
Ο Πάπας Λέων στην Κωνσταντινούπολη
Θερμή υποδοχή του πάπα Λέοντα στην Κωνσταντινούπολη – Στις 14:30 η κοινή προσευχή με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Υποδεχόμενος από ενθουσιώδεις πιστούς στην Κωνσταντινούπολη, ο ποντίφικας ξεκινά ένα σημαντικό ταξίδι αφιερωμένο στον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών, στην περιφερειακή ειρήνη και στη μνήμη του πρώιμου χριστιανισμού
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ στην Κωνσταντινούπολη