Κόσμος

Τα παιδιά του Νεπάλ επιστρέφουν σχολείο ένα μήνα μετά το φονικό σεισμό

Χιλιάδες μαθητές, που δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ του σεισμού που κατέστρεψε ένα τμήμα του Νεπάλ πριν από ένα μήνα, επέστρεψαν στο σχολείο σήμερα παρά τους μετασεισμούς που συνεχίζονται. 

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών σημειώθηκε την 25η Απριλίου και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 8.600 ανθρώπων και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων ανάμεσά τους πολλών σχολείων.

Ο Σαχάτζ, 8 ετών, δεν φεύγει από το πλευρό του πατέρα του ενώ κατευθύνονται προς το δημόσιο σχολείο Μαντάν Σμαράκ στην κοιλάδα του Κατμαντού. Σύμφωνα με τη μητέρα του Μίνα Σχρέστα, το αγοράκι που έχει τρομοκρατηθεί από το σεισμό αρνείται να παραμείνει μονάχο του έκτοτε.

«Οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Είναι δύσκολο να μην ανησυχούμε στέλνοντας τα παιδιά στο σχολείο όμως οι εκπαιδευτικοί μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος» δήλωσε η ίδια.

«Τουλάχιστον το να δουν τους φίλους του και να μελετήσουν τα μαθήματά τους θα τους αλλάξει τις ιδέες».
Κάποια μαθήματα παραδίδονται σε τάξεις που έχουν στηθεί στο γήπεδο του ποδοσφαίρου. Άλλα σε κτίρια όπου οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν γράψει με κεφαλαία γράμματα: Ασφαλές.

«Παραμείναμε στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλό που ήρθα εδώ για να παίξω και να ξαναδώ τους φίλους μου» είπε ο 9χρονος Μουσκάν.

Τα μεγαλύτερα παιδιά ενθαρρύνονται να περιγράψουν στους συμμαθητές τους όσα βίωσαν, την απώλεια του σπιτιού τους και συχνά τον θάνατο ενός κοντινού τους προσώπου.

«Τα μαθήματα δεν θα γίνουν όπως συνήθως και έχουμε εκπαιδεύσει τους δασκάλους προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τα ψυχικά τραύματα από το σεισμό» εξήγησε ο διευθυντής Γκοβίντα Πούντελ.
Τουλάχιστον 8000 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές στο Νεπάλ. Στις πλέον πληγείσες περιοχές, το 90% των σχολικών εγκαταστάσεων έχει ισοπεδωθεί.

«Γνωρίζουμε ότι όλα τα σχολεία δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να λειτουργήσουν. Όμως η εκπαίδευση συνιστά ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας ανοικοδόμησης και εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία» εξήγησε ο γενικός διευθυντής εκπαίδευσης στο Νεπάλ Ντίλι Ραμ Ριμάλ.

Η Unicef, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις του σεισμού στον τομέα της εκπαίδευσης στο Νεπάλ, μιας χώρας όπου το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο έχει εκτοξευθεί από τη δεκαετία του 1990 από το 64% στο 95%.

«Όσο τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι τους τόσο περισσότερο θα τους είναι δύσκολο να επιστρέψουν στο σχολείο» εξήγησε ο Τόμο Χοζούμι, αντιπρόσωπος της Unicef στο Νεπάλ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντινούπολη: Πεθερά σκότωσε τη νύφη της με δύο σφαίρες στο κεφάλι – «Καθάρισα την τιμή μου» φώναζε
Η 58χρονη πυροβόλησε τη νύφη της, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της και φώναζε «σκότωσα τη νύφη μου, καθάρισα την τιμή μου» ενώ περίμενε τους αστυνομικούς καπνίζοντας τσιγάρο
ISTANBUL - MAY 01: Group of Turkish Policemen going in a street of Istanbul on May 01. 2024 in Turkey
Επιχειρηματίας στην Τουρκία δολοφόνησε 26χρονη δικηγόρο γιατί του έκανε μήνυση για χρέη προς την αδελφή της
Το απόγευμα της Δευτέρας ο δράστης φέρεται να έστησε ενέδρα στις δύο γυναίκες, την ώρα που βρίσκονταν μαζί με τον πατέρα και τον αδελφό τους έξω από οικογενειακή αποθήκη
Η άτυχη δικηγόρος
Ο Τραμπ απειλεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Γερμανία προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο Βερολίνο
«Θα τους μειώσουμε πολύ ακόμη» και θα «μειώσουμε πολύ περισσότερους από 5.000», είπε ο Τραμπ - Η οικονομική δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία εκτιμάται σε περίπου δύο δισ. δολάρια τον χρόνο
Αμερικανικός στρατός 6
Επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στις ΗΠΑ
Πρόκειται για 25 αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται από την αρχαία ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο, καθώς και έναν μαρμάρινο κορμό του Ασκληπιού, του Έλληνα θεού της ιατρικής
Πηγή φωτογραφίας: U.S. Immigration and Customs Enforcement 5
Μήνυμα Τραμπ για επανέναρξη του πολέμου: «Θα μελετήσω την πρόταση του Ιράν, αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμη το τίμημα»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν αποδεκτό, διότι δεν έχουν πληρώσει επαρκές τίμημα για όσα έχουν κάνει στην ανθρωπότητα, και στον κόσμο, τα τελευταία 47 χρόνια», είπε ο Τραμπ για το Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ