Κόσμος

Τέλος στη συνεργασία με τη CIA βάζει η Παλαιστίνη

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Παλαιστίνη θα σταματήσουν να μοιράζονται πληροφορίες με τη CIA σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για την πιθανή προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ.

«Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (σ.σ. CIA) ειδοποιήθηκε πριν από 48 ώρες ότι η συμφωνία με αυτήν δεν ισχύει πλέον», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ σε διαδικτυακή ενημέρωση μιας μικρής ομάδας δημοσιογράφων.

«Αυτό είναι το τέλος της συνεργασίας για την ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το τέλος της συνεργασίας για την ασφάλεια με το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος ανώτερος αξιωματούχος.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία του Μαχμούντ Αμπάς διέκοψε τις σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2017 όταν αυτή αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ωστόσο, διατηρήθηκαν ορισμένες μη πολιτικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού μεταξύ των παλαιστινιακών υπηρεσιών πληροφοριών και της CIA.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά αυτή αφορά, σύμφωνα με αναλυτές, παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, όπως η Χαμάς, ή τοπικούς μαχητές που ενδέχεται να συνδέονται με τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Ερεκάτ δεν αναφέρθηκε διεξοδικά στον συγκεκριμένο αντίκτυπο της ζημιάς στη σχέση ασφάλειας μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των ΗΠΑ.

Έπειτα από επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ερεκάτ μετά από αυτές που έγιναν την Τρίτη από τον Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προειδοποίησε εκ νέου την Τρίτη για τον τερματισμό της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις πρακτικές συνέπειες της κίνησης αυτής.

Ελλείψει συγκεκριμένων λεπτομερειών, οι Παλαιστίνιοι θέλουν έτσι να φέρουν στο προσκήνιο το αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον που προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία ορκίστηκε την Κυριακή, αναμένεται να αποφασίσει από την 1η Ιουλίου σχετικά με την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Οι μυστικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Οι όροι της Ουάσινγκτον για τα πυρηνικά
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν στο CNN ότι έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις με βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν, τον οποίο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται
Άνθρωποι περπατούν κοντά σε μια τοιχογραφία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εν μέσω της σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ, στην Τεχεράνη
Συνελήφθη ο Νο.1 εγκληματίας του Εκουαδόρ και βαρόνος ναρκωτικών, «El Fito» - Είχε διατάξει τη δολοφονία πολιτικού το 2023
Ο El Fito είχε δραπετεύσει από τη φυλακή La Regional τον Ιανουάριο του 2024 με τη βοήθεια τουλάχιστον δύο φυλάκων, όπου έκτιε την ποινή φυλάκισής του που ήταν 34 χρόνια για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών
Συνοδευόμενος από στρατιώτες και αστυνομικούς, ο Adolfo «Fito» Macias, ο αρχηγός της συμμορίας Choneros, φτάνει στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, αφού συνελήφθη
1
Ρώσος φωτογράφος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλακή – Παρέδωσε υλικό για καταφύγια της Σοβιετικής Ένωσης σε Αμερικανό δημοσιογράφο
Ο Γκριγκόρι Σκαβαρτσόφ θα εκτίσει την ποινή του σε σωφρονιστικό στρατόπεδο υψίστης ασφαλείας αφού η προδοσία του αποδείχθηκε πλήρως στην δίκη που έγινε
Ρωσική αστυνομία