Κόσμος

Τέλος στην αμνηστία 34 πολιτικών για σκάνδαλο στα Σκόπια έπειτα από παρέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ

Να ανακαλέσει την αμνηστία που είχε χορηγήσει σε 34 πολιτικούς για σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αναγκάστηκε ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, έπειτα από πιέσεις τις αντιπολίτευσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΕΕ πέρσι, τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ συμφώνησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και να ερευνηθούν από ειδικό εισαγγελέα οι κατηγορίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και οι στενοί σύμμαχοί του ενέκριναν τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων.

Τον Απρίλιο, η απόφαση του Ιβάνοφ να δώσει χάρη σε 56 αξιωματούχους που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο αυτό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων που οδήγησαν τελικά στην ακύρωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών οι οποίες είχαν οριστεί για τις 5 Ιουνίου.

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον περασμένο μήνα ψήφισε έναν νόμο που επέτρεψε στον Ιβανόφ να ανακαλέσει την αμνηστία που είχε δώσει σε 22 πολιτικούς, στις 27 Μαΐου. Παρέμενε ωστόσο ασαφές αν σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο Γκρούεφσκι και ο Ζόραν Ζάεφ, ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών.

Σήμερα όμως, σε μια λακωνική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος ανέφερε ότι ανακάλεσε τη χάρη άλλων 34 ανθρώπων, δηλαδή όλων σε όσους είχε χορηγηθεί αρχικά η αμνηστία.

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ξεκίνησε τη διαδικασία για την παραπομπή του Ιβάνοφ, κατόπιν αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία αυτή είναι απίθανο να καρποφορήσει δεδομένου ότι η παραπομπή θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του κοινοβουλίου, έναν αριθμό ψήφων που δεν διαθέτει σήμερα η αντιπολίτευση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID
Κακόγουστο αστείο Τραμπ στα εγκαίνια του κέντρου κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz»: «Θα τους μάθουμε πώς να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες»
Το κέντρο κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz» είναι σε έναν τεράστιο υποτροπικό υγρότοπο, γεμάτο από αλιγάτορες, κροκόδειλους και πύθωνες
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
12