Κόσμος

Θάλασσα νεκρών η Μεσόγειος – Περισσότεροι από 3.740 οι νεκροί πρόσφυγες το 2016

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών φέτος στη Μεσόγειο είναι ίδιος με αυτόν ολόκληρης της περυσινής χρονιάς, καθώς περισσότεροι από 3.740 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν πνιγεί κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη, ενώ δεν έχουν έρθει ακόμη οι επικίνδυνοι μήνες του χειμώνα, ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες αρωγής.

Διακινητές στέλνουν τώρα χιλιάδες ανθρώπους με επισφαλείς φουσκωτές λέμβους από τη Λιβύη στην Ιταλία. Τους επιβιβάζουν σ’ αυτές μαζικά, μειώνοντας έτσι ενδεχομένως τον κίνδυνο να συλληφθούν οι ίδιοι, αλλά περιπλέκοντας παράλληλα το έργο των ομάδων διάσωσης, αναφέρουν οι υπηρεσίες αυτές.

Τουλάχιστον 3.740 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους, σχεδόν όσοι και στη διάρκεια ολόκληρου του 2015 (3.771 άνθρωποι), όταν είχαν βγει στη θάλασσα τριπλάσιοι άνθρωποι απ’ ό,τι τώρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι έχουμε δει ως τώρα στη Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Θα μπορούσε να πει κανείς πως η αναλογία των θανάτων έχει τριπλασιαστεί».

Περίπου 2.200 μετανάστες διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο στη διάρκεια 21 αποστολών διάσωσης τη Δευτέρα ενώ περισυνελέγησαν 16 πτώματα, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Τουλάχιστον 17 πτώματα από τα ναυτικά δυστυχήματα του σαββατοκύριακου μεταφέρονται στην Ιταλία, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Αυτόπτες μάρτυρες μας λένε πως οι νεκροί μπορεί να είναι πολύ πεισσότεροι. Μπορεί να συνέβησαν το σαββατοκύριακο και άλλα ναυάγια και να μαθαίνουμε τώρα γι’ αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν.

Η θαλάσσια οδός από τη Λιβύη στην Ιταλία στην κεντρική Μεσόγειο έχει γίνει και πάλι η κύρια μεταναστευτική οδός μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο που είχε στόχο να κλείσουν οι οδοί προς την Ελλάδα. Σε κάθε 47 μετανάστες ή πρόσφυγες που αποπειρώνται τον θαλάσσιο διάπλου από τη Λιβύη στην Ιταλία, ένας χάνει τη ζωή του, δήλωσε ο Σπίντλερ της Αρμοστείας του ΟΗΕ.

“Η διακίνηση ανθρώπων έχει γίνει μεγάλη επιχείρηση, διεξάγεται σχεδόν σε βιομηχανική κλίμακα. Έτσι τώρα στέλνουν αρκετά πλοία ταυτόχρονα και αυτό δυσχεραίνει το έργο των υπηρεσιών διάσωσης επειδή πρέπει να διασώσουν αρκετές χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε αρκετές εκατοντάδες σκάφη», δήλωσε.

«Όμως όταν έχεις τόσο πολλούς ανθρώπους στη θάλασσα με σκάφη που μόλις που μπορούν να πλεύσουν, οι κίνδυνοι προφανώς αυξάνονται».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 2