Κόσμος

The Times: “Μέρκελ – Μακρόν συγκρούονται για τον νέο επικεφαλής της Κομισιόν”!

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συγκρούονται σχετικά με το ποιος πρέπει να αναλάβει το κορυφαίο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Η Μέρκελ, που εμπλέκεται σε μια σκληρή μάχη στο Βερολίνο για το δικό της διάδοχο στη θέση του Καγκελαρίου, υποστήριξε τον συμπατριώτη της Μάνφρεντ Βέμπερ για να αντικαταστήσει τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, όταν λήξει η θητεία του τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο Βέμπερ, 46 ετών, είναι έμπειρος ευρωβουλευτής και διεκδικεί τη θέση του προέδρου της Κομισιόν επειδή είναι ο spitzenkandidat – δηλαδή επικεφαλής υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο κυριαρχούν οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Το ΕΛΚ, παρά την απώλεια 52 εδρών, αποτελεί ακόμα τη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μακρόν: Ο δικός του εκλεκτός

Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στους καταλληλότερους γι’ αυτόν υποψηφίους, συμπεριέλαβε τον συμπατριώτη του Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά δεν ανέφερε τον Βέμπερ.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι εκλογές της ΕΕ, στις οποίες η φιλελεύθερη ομάδα του κέρδισε 48 έδρες, και να επιδιωχθεί “ανανέωση” αντί για τη συνήθη προσέγγιση.

Σε αντίθεση με τους άλλους βασικούς υποψηφίους, που όλοι έχουν εμπειρία είτε στην κυβέρνηση είτε ως Ευρωπαίοι Επίτροποι, ο Βέμπερ έχει υπηρετήσει μόνο ως ευρωβουλευτής και ήταν άγνωστος στους τρεις από τους τέσσερις Γερμανούς πριν από έναν μήνα.

Εκτός από τον 68 ετών Μπαρνιέ, ο οποίος έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην κορυφή της γαλλικής πολιτικής ζωής και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, άλλοι υποψήφιοι είναι ο Φρανς Τίμερμανς, 58 ετών, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, 51 ετών, Επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δικαστήριο στη Γαλλία αποφασίζει το μέλλον της Shein – Η κυβέρνηση ζητά τρίμηνη αναστολή της πλατφόρμας
Η Γαλλία κάλεσε επίσης τους μεγάλους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου Bouygues Telecom, Free, Orange και SFR στην ακροαματική διαδικασία ζητώντας να μπλοκάρουν την ιστοσελίδα της Shein
Shein
Οι γιατροί ακρωτηρίασαν το πόδι του πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ, κινδύνεψε η ζωή του
Ο 81χρονος Τόμας Μάρκλ δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον γαμπρό του, πρίγκιπα Χάρι, ούτε τα εγγόνια του, Άρτσι και Λίλιμπετ καθώς δεν έχει επαφές με την κόρη του Μέγκαν από το 2018 - Παραμένει στην Εντατική
Μέγκαν Μαρκλ, Χάρι
Ο Μαδούρο τρέμει για τη ζωή του και αλλάζει συνεχώς κρεβάτια και κινητά φοβούμενος χτύπημα των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει αυξήσει την προστασία του και αναζητά βοήθεια και από το εξωτερικό μετά τις πρόσφατες απειλές της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times
Νικολάς Μαδούρο