Κόσμος

Θρίλερ χωρίς τέλος στη Γερμανία – Νέα ψηφοφορία μετά το φιάσκο και την αποτυχία εκλογής του Φρίντριχ Μερτς στην καγκελαρία

Ο Μερτς αναλαμβάνει υψηλό ρίσκο με τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας - Αρχισε η διαδικασία

Ένα πολιτικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στη Γερμανία με τον Φρίντριχ Μερτς να είναι σε καθεστώς σοκ μετά την μη εκλογή του στην θέση του καγκελαρίου από την Γερμανική Βουλή.

Ο β’ γύρος της ψηφοφορίας για την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς ως καγκελάριου διεξάγεται αυτή την ώρα στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag).

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ, η απόφαση για την επανάληψη της ψηφοφορίας ήδη απόψε ελήφθη έπειτα από συμφωνία των κοινοβουλευτικών ομάδων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός συντάκτης του ZDF εκτιμά ότι: «Ο Μερτς αναλαμβάνει υψηλό ρίσκο με τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας αμέσως σήμερα. Το ερώτημα είναι: Μήπως κάποιοι βουλευτές δεν τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο απλώς επειδή ήθελαν να του δώσουν ένα μάθημα; Ή μήπως υπάρχει στην πραγματικότητα ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών που ψηφίζουν πραγματικά κατά του Μερτς ως καγκελάριου από πεποίθηση; Τότε θα είχαν τώρα την ευκαιρία να τον βλάψουν μόνιμα, ίσως και ανεπανόρθωτα στον δεύτερο γύρο».

Ο Μερτς στην πρώτη ψηφοφορία απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 316 βουλευτών επί συνόλου 630. Υπέρ ψήφισαν 310 (ο συνασπισμός CDU/CSU-SPD διαθέτει 328 βουλευτές), κατά 307, ενώ υπήρξαν 3 αποχές και μία άκυρη ψήφος. Από την διαδικασία απουσίαζαν εννέα βουλευτές.

Live η ψηφοφορία 

Είναι μια εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε. Συνολικά 18 βουλευτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ψήφισαν υπέρ του Φρίντριχ Μερτς, καταφέροντας ένα σοβαρό πλήγμα τόσο στον ίδιο όσο και στην κυβέρνηση.

Πάντως Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες διαβεβαιώνουν ότι οι 18 διαρροές δεν προήλθαν από το δικό τους στρατόπεδο και αφήνουν υπονοούμενα για την άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε εμείς τον Μερτς διευκρινίζουν για άλλη μια φορά οι Πράσινοι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανός ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία πρέπει να λύσει τα προβλήματά της στην περιοχή» για να ενταχθεί στο SAFE – Επιβεβαίωσε την πώληση των Eurofighter
Κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα το Σάββατο (18.10.2025), ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, κάλεσε την Τουρκία να σημειώσει...
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βαντεφούλ, στην Άγκυρα
29
Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Τραμπ σε ολόκληρες τις ΗΠΑ – Το σύνθημα «όχι βασιλιάδες» και οι αφίσες με τον ίδιο και τον Πούτιν ως ναζί
Στην περιοχή του Φόρεστ Χιλς στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «αγαπάμε τη χώρα μας, δεν ανεχόμαστε τον Τραμπ»
Διαδηλωτές κοντά στο κτίριο του Καπιτωλίου φωνάζουν «Όχι βασιλιάδες» ενάντια στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ
Η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία χωρίς το ΝΑΤΟ, προειδοποιεί πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού
Ο Βρετανός απόστρατος στρατάρχης λόρδος Ρίτσαρντς εκτιμά ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πλέον τα μέσα να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία χωρίς άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ
Ουκρανοί στρατιώτες σε εκπαίδευση