Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία Βούτσιτς με Πούτιν για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα, Κυριακή (20.10.2024) ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Σερβίας και του Ρώσου ομόλογό του σε διάστημα 2,5 ετών.

«Ευχαρίστησα ιδιαιτέρως τον πρόεδρο Πούτιν που διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα προμηθεύσει επαρκείς ποσότητες αερίου στη Σερβία αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Βούτσιτς σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, που αναρτήθηκε στα social media.

Υπογράμμισε ότι η Σερβία, αν και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, δεν θα αλλάξει τη στάση της να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Εντούτοις, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Σερβία καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο Βούτσιτς είχε περιορισμένες διμερείς συνομιλίες με τον Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης απευθείας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πούτιν από τον Μάιο του 2022, ο Βούτσιτς επαναβεβαίωσε ότι η Σερβία δεν θα αλλάξει τη θέση της, επομένως θα απέχει από τη λήψη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής σύρραξης.

«Η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε σε ένα δελτίο Τύπου ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, που βασίζονται σε «κοινά σημεία, πνευματικά, πολιτισμικά και ιστορικά».

«Η κατάσταση στην Ουκρανία επίσης συζητήθηκε. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέθεσε την εκτίμησή του για την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», συμπληρώνεται στο δελτίο Τύπου.

Η επικοινωνία αυτή έλαβε χώρα ενώ η Ρωσία αναμένει μία επίσημη απάντηση από την πρόσκληση που έκανε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο στον Βούτσιτς να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Brics στο Καζάν, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Η επίσημη αφορμή για την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ Βούτσιτς – Πούτιν ήταν ο εορτασμός σήμερα από το Βελιγράδι της 80ης επετείου της απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ κηρύσσει νομικό πόλεμο στους New York Times και ζητά 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά μετωπικά στην ιστορική εφημερίδα, κατηγορώντας την ότι σπιλώνει την εικόνα του με «ψέματα» για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ντόναλντ Τραμπ: «1.700 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και θα μείνουμε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο
Νέα Υόρκη: 38χρονος χτύπησε με το αυτοκίνητό του 16χρονη επειδή τον απέρριψε – Βίντεο ντοκουμέντο από την φονική παράσυρση
Το άτυχο κορίτσι εκσφενδονίστηκε και χτύπησε σε στύλο - Στο βίντεο φαίνεται η μητέρα της να τραυματίζεται στα πόδια και να γονατίζει πάνω από το παιδί της φωνάζοντας «κόρη μου, κόρη μου»
Αυτοκίνητο
2
Αμαζόνιος: Ο πνεύμονας της Γης πεθαίνει μέρα με τη μέρα στη Βραζιλία – Έκταση ίση με την Ισπανία καταστράφηκε σε 40 χρόνια
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχασε έκταση σχεδόν ίση με εκείνη όλης της Ισπανίας, προειδοποιούν νέα δορυφορικά δεδομένα
Πυρκαγιά στον Αμαζόνιο
Η Πολωνία καλεί το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για τα χειρότερα απέναντι στη Ρωσία – «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»
Ο Κάρολ Ναβρότσκι κάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να ενισχύσει την άμυνά της μετά την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποδόθηκαν στη Μόσχα
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι
Σοκ στην Ιταλία από την αυτοκτονία 14χρονου θύματος bullying και ομοφοβίας - «Κρατήστε μου μία θέση στο σχολείο» οι τελευταίες του λέξεις
Οι συμμαθητές του Πάολο Μέντικο τον φώναζαν στην τάξη «Πάολα» και «κοριτσάκι» - Επιστολές στον Πάπα Λέοντα, την Τζόρτζια Μελόνι και τον υπουργό Παιδείας
Ιταλική αστυνομία