Κόσμος

Τηλεφώνημα Μερτς σε Τραμπ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία – Στο επίκεντρο τα Patriot

Επιβεβαιώθηκε η προσπάθεια του Βερολίνου να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ δύο συστήματα Patriot για λογαριασμό του Κιέβου

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε χθες (03/07/2025) τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να προωθήσει την συνέχιση της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους δήλωσε σήμερα ότι ο Φρίντριχ Μερτς είχε με δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν την παράδοση εξοπλιστικού πακέτου στην Ουκρανία, το οποίο θα περιελάμβανε και το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

O κ. Κορνέλιους επιβεβαίωσε επίσης την αποκάλυψη της εφημερίδας BILD περί προσπάθειας του Βερολίνου να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ δύο συστήματα Patriot για λογαριασμό του Κιέβου, για τα οποία είχε αρχικά συμφωνήσει ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει και το πλήρες κόστος των επειγόντων απαραίτητων παραδόσεων, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση από το Βερολίνο έχει υποβληθεί εδώ και λίγες εβδομάδες στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο αποκάλυψε πρώτο την συνομιλία Μερτς – Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να δεσμευθεί για οτιδήποτε.

Με τον Αμερικανό πρόεδρο συνομίλησε σήμερα και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετέδωσε η Γερμανική Ραδιοφωνία, με αφορμή τις νέες μαζικές ρωσικές επιθέσεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ακολούθως ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε όμως χθες εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για να δηλώσει κατόπιν ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος.

Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο καγκελάριος Μερτς εκτιμά ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της τηλεφωνικής επικοινωνίας των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας και των μαζικών αεροπορικών επιδρομών που ακολούθησαν. Ο κ. Μερτς έχει κατ’επανάληψη δηλώσει ότι «υπάρχει ένα μοτίβο με τον ρώσο πρόεδρο. Τα τηλεφωνήματα συνήθως συνοδεύονται από ακόμη πιο σκληρές επιθέσεις.

Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ υποστήριξε ή ενίσχυσε αυτή την εντύπωση», δήλωσε ο Στέφαν Κορνέλιους, αναφερόμενος στον χθεσινό βομβαρδισμό του Κιέβου, τον βαρύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, όπως επισήμανε η ουκρανική πλευρά. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε μάλιστα ότι «ο χρόνος των επιθέσεων σηματοδότησε την έλλειψη πρόθεσης της Μόσχας να τερματίσει τον πόλεμό της».

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Πιτ Χέγκσεθ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζελένσκι: Η συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να γίνει αν συμφωνηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία – «Όχι» για Βουδαπέστη
«Αν οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι, θα θέλαμε να δούμε μία ισχυρή αντίδραση από τις ΗΠΑ», είπε - Ελβετία, Αυστρία ή Τουρκία «ψηφίζει» ο Ουκρανός πρόεδρος ως τις χώρες που μπορεί να τους φιλοξενήσουν για τι διμερή συνάντηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 21
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
4
CNN: «Θανατική ποινή για τους ομήρους η κατάληψη της Γάζας» – Εξαντλημένος θα επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς - Προσοχή σκληρά βίντεο - Το 40% των ισραηλινών στρατιωτών έχουν πλέον σημαντικά λιγότερο κίνητρο να υπηρετήσουν στο μέτωπο
Στρατός Ισραήλ
18
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς