Κόσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ανέστειλε την εκτέλεση ενός σχιζοφρενή

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ανέστειλε σήμερα την τελευταία στιγμή την εκτέλεση ενός άνδρα που έχει καταδικαστεί για φόνο, παρότι η ποινή του είχε αρχικά επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι πάσχει από σχιζοφρένεια.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η υπόθεσή του θα επαναδικαστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Justice Project Pakistan (JPP), η οποία έχει φροντίσει για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Ίμνταντ Άλι.
Δικηγόροι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν δηλώσει ότι ο Άλι, που καταδικάστηκε για φόνο και διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια στη διάρκεια της φυλάκισής του το 2012, δεν μπορεί να εκτελεστεί διότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ούτε το έγκλημά του ούτε την ποινή του.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εκτελεστεί δι’ απαγχονισμού στις 2 Νοεμβρίου, βάσει μιας προηγούμενης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει ότι η σχιζοφρένεια είναι «μια ιάσιμη ασθένεια» και όχι μια μόνιμη ψυχική διαταραχή. Κατά συνέπεια ο Άλι δεν μπορούσε να επικαλεστεί την κατάστασή του για να αποφύγει την εκτέλεση.
Ο Άλι, 50 ετών, έχει καταδικαστεί για τον φόνο ενός μουσουλμάνου ιεροκήρυκα το 2002, ενώ έχει περάσει τρία χρόνια στην απομόνωση στο νοσοκομείο μιας φυλακής εξαιτίας της σχιζοφρένειας.

Το Πακιστάν επανέφερε την ποινή του θανάτου μετά τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας στο τέλος του 2014, όταν μαχητές των Πακιστανών Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον ενός σχολείου όπου φοιτούσαν παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μαθητές.
Έκτοτε, 418 καταδικασμένοι έχουν εκτελεστεί, γεγονός που φέρνει το Πακιστάν στην τρίτη θέση των χωρών με τις περισσότερες εκτελέσεις, μετά την Κίνα και το Ιράν.

Σύμφωνα με μια έκθεση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Reprieve, το 94% των εκτελεσθέντων είχουν καταδικαστεί για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται από σήμερα στο Πακιστάν, προκειμένου να αξιολογήσουν αν η χώρα σέβεται τις δεσμεύσεις της κυρίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της διμερούς τους συμφωνίας η οποία προβλέπει να απαλλάσσονται από δασμούς τα πακιστανικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πώς οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου έπεισαν τον Τραμπ να αναβάλει την νέα επίθεση στο Ιράν – Φοβούνται για αντίποινα
Του ζήτησαν να κάνει υπομονή λίγες ημέρες καθώς είναι κοντά στο να κατατεθεί ειρηνευτική πρόταση που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές - Το παρασκήνιο το συνομιλιών σύμφωνα με το Axios
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο από τους πυροβολισμούς στην Τουρκία με τους 6 νεκρούς - Σκότωσε την σύζυγό του και άνοιξε πυρ σε διαφορετικές περιοχές
Αφού πυροβόλησε την σύζυγό του, εισέβαλε σε εστιατόριο σκοτώνοντας πελάτες και προσωπικό και στη συνέχεια επιτέθηκε σε βοσκό και δύο ακόμη άτομα σε βενζινάδικο
Η στιγμή των πυροβολισμών
Ανήλικος παλαιστής ο ένας εκ των δύο δραστών των πυροβολισμών στο τζαμί του Σαν Ντιέγκο - Αυτοκτόνησαν αφού σκότωσαν 3 θύματα
Ανάμεσα στα θύματα και ο ήρωας - φρουρός του Ισλαμικού Κέντρου που κατάφερε να σώσει αρκετές ζωές πριν πέσει νεκρός - 17 και 19 χρόνων οι δράστες - Άφησαν αντισλαμικά μηνύματα μίσους μέσα στο αυτοκίνητό τους
17χρονος