Κόσμος

Το δάκρυ του βασιλιά Καρόλου στο Άουσβιτς – «Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα» το μήνυμά του

Επισκεπτόμενος το Άουσβιτς όπου και συνάντησε τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ο Βασιλιάς Κάρολος δήλωσε πως νιώθει δέος και συντριβή

Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ακούγοντας τις ιστορίες των επιζώντων, ο Βασιλιάς Κάρολος, ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που επισκέφθηκε το Άουσβιτς, 80 χρόνια από την απελευθέρωση των κρατουμένων του κολαστηρίου που έστησαν οι Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ στην Πολωνία.

Επισκεπτόμενος τη Δευτέρα (27.01.2025) το Άουσβιτς όπου και συνάντησε τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ο Βασιλιάς Κάρολος δήλωσε πως νιώθει δέος και συντριβή.

Η έντονη συναισθηματική φόρτιση της επίσκεψης αυτής αποτυπώθηκε στο πρόσωπό του αφού δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ενώ άκουγε τις ιστορίες όσων επέζησαν από το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

Ο Βασιλιάς προσγειώθηκε με αεροπλάνο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας πριν επισκεφτεί το Εβραϊκό Κοινοτικό Κέντρο (JCC) στην πόλη.

Εκεί, συνάντησε επιζώντες του Ολοκαυτώματος και άκουσε από εθελοντές του «JCC» για τις δράσεις του ως μέρος της αποστολής τους να ανοικοδομήσουν την εβραϊκή ζωή στην πόλη.

Ο Κάρολος τόνισε ότι ο όλεθρος του Ολοκαυτώματος δεν πρέπει να ξεχαστεί ώστε να διασφαλίσουμε πως ο κόσμος δε θα μείνει ποτέ ξανά «παρατηρητής μπροστά στη βία και το μίσος».

 

 

Περιγράφοντας την επίσκεψή του στην Πολωνία ως γεγονός που του προκάλεσε δέος και συντριβή, ο Κάρολος θυμήθηκε τα έξι εκατομμύρια θύματα του «μίσους και της βίας» του ναζιστικού καθεστώτος του Χίτλερ, επισημαίνοντας ότι η επέτειος ήταν μία επίκαιρη υπενθύμιση.

Aaron Chown
Aaron Chown/Pool via REUTERS
Victoria Jones
Victoria Jones/Pool via REUTERS
Victoria Jones
Victoria Jones/Pool via REUTERS
Victoria Jones
Victoria Jones/Pool via REUTERS

 

Συγκινημένος από τις ιστορίες των επιζώντων που συνάντησε, ο Βρετανός Βασιλιάς έψαξε να βρει έναν τρόπο να συναντηθούν για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, ώστε να ενθαρρύνουν τη νεότερη εβραϊκή κοινότητα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μπαρντό: Η στροφή προς τον ακτιβισμό, η αποστασιοποίηση από τον φεμινισμό και η Μαρίν Λε Πεν ως «σύγχρονη Ιωάννα της Λωραίνης»
Η Μπαρντό προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των ακροδεξιών πολιτικών της απόψεων, των σχολίων της για το Ισλάμ και τη μετανάστευση, για την υποκίνηση φυλετικού μίσους αλλά και το ότι αντιτάχθηκε στο κίνημα MeToo
Μπριζίτ Μπαρντό
Το Σεντ Τροπέ αποχαιρετά τη Μπριζίτ Μπαρντό: Βοήθησε να λάμψει η πόλη μας
Το 1956, η μυρωδιά του σκανδάλου γύρω από την ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, τότε συζύγου της Μπριζίτ Μπαρντό, τοποθέτησε την ηθοποιό και το ψαροχώρι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων
Το σπίτι της στο Σέντ Τροπέ
Εμάνουελ Μακρόν για Μπριζίτ Μπαρντό: «Το σύμβολο της Γαλλίας που ενσάρκωσε μια ζωή ελευθερίας»
«Ήταν ένα απόλυτο αστέρι του γαλλικού και διεθνούς κινηματογράφου, μια μορφή γυναικείας φύσης στη φαντασία του έθνους, μια ελεύθερη και αφοσιωμένη φωνή», έγραψε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος
Ο Εμάνουελ Μακρόν