Κόσμος

Το Ιράν παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%

Το Ιράν παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20%, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

«Περίπου στις 7 το βράδυ (17:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) φθάσαμε το 20%», δήλωσε ο Καμαλβαντί στη συνέντευξη αυτή, την οποία έδωσε πριν από τα μεσάνυχτα.

Μετά την ώρα αυτή, πρόσθεσε, «η παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% αναμένεται ότι θα γίνει εντελώς σταθερή, κάτι που σημαίνει πως εισάγουμε στην είσοδο των συσκευών φυγοκέντρησης ουράνιο εμπλουτισμένο στο 4% και παίρνουμε 20% στην έξοδο». Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως άρχισε τη διαδικασία που έχει στόχο να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20% στον υπόγειο σταθμό του Φορντόβ.

Η απόφαση αυτή αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας βάσει της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη. Αυτό το νέο μέτρο αποδέσμευσης από τη συμφωνία έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Καμαλβαντί εξήγησε πως ο οργανισμός του έθεσε σε εφαρμογή έναν νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο και δίνει εντολή την κυβέρνηση να επαναλάβει αμέσως την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20% με ρυθμό 120 κιλών ετησίως. Το Ιράν παρήγε ουράνιο εμπλουτισμένο στο επίπεδο αυτό πριν από τη σύναψη της συμφωνίας της Βιέννης, με την οποία είχε δεχθεί να περιορίσει τον εμπλουτισμό στο 3,67%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Σύλληψη της ανώτατης στρατιωτικής εισαγγελέα για το βίντεο-σοκ με Παλαιστίνιους κρατούμενους – «Η χειρότερη επικοινωνιακή καταστροφή στην ιστορία του Ισραήλ» λέει ο Νετανιάχου
Η στρατηγός Γιφάτ Τομέρ-Γερουσαλμί, ανώτατη νομική αξιωματούχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, συνελήφθη για τον φερόμενο ρόλο της στη διαρροή βίντεο που απεικονίζει κακοποιήσεις Παλαιστινίων κρατουμένων
Η στρατηγός Γιφάτ Τομέρ-Γερουσαλμί, ανώτατη νομική υπεύθυνη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
Φιλιππίνες: Ο τυφώνας Καλμάγκι προκαλεί φονικές πλημμύρες και καταστροφές – Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι, που έπληξε την Τρίτη το κεντρικό τμήμα των Φιλιππίνων, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και μαζικές εκκενώσεις
Διασώστες στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του τυφώνα
Ο σοσιαλιστής Ζοράν Μαμντάνι έτοιμος να γίνει δήμαρχος της Νέας Υόρκης - Οργή Τραμπ στα social media
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανεβάζει τους τόνους πριν τις εκλογές στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζοντας τον 34χρονο υποψήφιο «κομμουνιστή» και προειδοποιώντας ότι θα κόψει τα ομοσπονδιακά κονδύλια προς την πόλη αν κερδίσει τη δημαρχία
Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι