Κόσμος

Το Ισραήλ απορρίπτει αίτημα του κουαρτέτου

Στον απόηχο των νέων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, το κουραρτέτο ζήτησε από το Ισραήλ το πάγωμα των εποικιστικών σχεδίων αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε το σχετικό αίτημα!

Δια του υπουργού Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, η κυβέρνηση Νετανιάχου απέρριψε το αίτημα του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΟΗΕ) να σταματήσει ο εποικισμός και να οριστεί χρονοδιάγραμμα για τη διευθέτηση της κρίσης. 

«Δε μπορούν να μας επιβάλουν τεχνητά μια διευθέτηση και ένα μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Το μόνο που κάνει αυτό είναι να απομακρύνει τις προοπτικές για ειρήνευση», επεσήμανε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, μιλώντας σε εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στις Βρυξέλλες. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Κουαρτέτο είχε ζητήσει το πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη και εξέφρασε την επιθυμία οι διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή να οδηγήσουν σε μια «διευθέτηση» της κρίσης σε διάστημα 24 μηνών. 

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την αναβολή της Συνόδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ, η οποία προβλεπόταν να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, Ισραηλινός ΥΠΕΞ Λίμπερμαν θα έχει κανονικά συναντήσεις με πολλούς ευρωπαίους ομολόγους του. 

Η σύνοδος δε θα πραγματοποιηθεί καθώς η αρμόδια Επίτροπος, Κάθριν Άστον, που τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στη Μέση Ανατολή, ενημέρωσε στους 27 εκπροσώπους των κρατών μελών ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Η απόφαση αυτή όμως, διευκρινίζεται από τις Βρυξέλλες, δε θα πρέπει να ερμηνευτεί ως διπλωματική αντίδραση στο εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, χαιρέτισε τη διακήρυξη του Κουαρτέτου. «Είναι πολύ σημαντική, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να συμμορφωθεί το Ισραήλ με την διακήρυξη, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ειρήνευσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και προσθέτει πως το πρόβλημα είναι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ κυρίως στην Ιερουσαλήμ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί