Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Το newsit.gr στο Κατάρ: Δεν σταματούν ούτε λεπτό λόγω κορονοϊού οι εργασίες για το Μουντιάλ

Το newsit.gr στο Κατάρ: Δεν σταματούν ούτε λεπτό λόγω κορονοϊού οι εργασίες για το Μουντιάλ

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να θερίζει ανθρώπινες ζωές, οικονομίες και εμπορικές συμφωνίες σε κάθε χώρα του παγκόσμιου χάρτη, στο Κατάρ οι εργάτες παλεύουν με τον χρόνο προκειμένου τα πάντα να είναι για το Μουντιάλ του 2022.

Η χώρα αν και μετρά μέχρι τις αρχές του μήνα 3.711 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 7 νεκρούς όλοι θύματα του covid-19, έχει λάβει μέτρα κατά της εξάπλωσης του φονικού ιού και ταυτόχρονα κυνηγά τον εθνικό της στόχο.

Ακόμα και πριν από λίγες ώρες που οι διοργανωτές αποκάλυψαν πως πέντε εργάτες που απασχολούνταν στα εργοτάξια τριών υπό κατασκευή γηπέδων στο Κατάρ βρέθηκαν θετικοί στον ιό, όχι μόνο δεν ίδρωσε το αυτί τους ή δεν ανέστειλαν τις εργασίες, αλλά τους απομόνωσαν και συνεχίζουν δριμύτεροι. Στην ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων οι διοργανωτές του Μουντιάλ ανέφεραν πως οι πέντε εργάτες που μολύνθηκαν θα έχουν κανονικά τον μισθό τους και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με το τελικό πλάνο η χώρα θα κατασκευάσει συνολικά επτά γήπεδα, με το ένα να έχει ήδη εγκαινιαστεί, ενώ άλλο ανακαινίσθηκε πλήρως.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr πηγή από το πανέμορφο Εμιράτο μπορεί τα πάντα να είναι κλειστά, ωστόσο η κυβέρνηση έχει βρει τρόπους και οι κρατικοί μηχανισμοί λειτουργούν κανονικότατα.

 

«Στη Ντόχα όλα τα εμπορικά κέντρα – μαγαζιά είναι κλειστά πλην τα delivery, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε οδηγία που επέτρεπε στις ιδιωτικές εταιρείες να δουλεύουν με ένα 20% του προσωπικού τους, κάτω όμως από αυστηρές οδηγίες κατά του κορονοϊού. Στο δημόσιο δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη οδηγία που να αφορά τη λειτουργία, αλλά σε υπηρεσίες που δε χρειάζεται οι υπάλληλοι να πάνε στη δουλειά απλά δεν πάνε και κάνουν τηλεργασία ή υπάρχουν περιπτώσεις που πάει ένας ανά τμήμα. Επίσης είναι κλειστές όλες οι … υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού».

Και συνεχίζει: «Αναφορικά με τον κορονοϊό εδώ γίνονται πάρα πολλά τεστ αναλογικά με τον πληθυσμό και προσπαθούν να ελέγξουν τη διασπορά με αυτόν τον τρόπο. Ο κόσμος έχει την δυνατότητα να περπατήσεις στους δρόμους αλλά με αποστάσεις. Η αστυνομία είναι συνεχώς στους δρόμους και ελέγχει αν τα μέτρα τηρούνται με ευλάβεια, ενώ κάνει και προληπτικούς ελέγχους για όσους τυχόν σπάσουν την καραντίνα».

Και καταλήγει: «Το Κατάρ είναι εύκολο να κλείσει τα σύνορα του, καθώς ιδίως μετά το εμπάργκο του 2017, είναι προσβάσιμο μόνο αεροπορικώς. Έχει πάρα πολύ καλές υποδομές υγείας, ενώ σε γενικές γραμμές υπάρχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία της χώρας στον Εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανι ιδιαίτερα μετά και την πετυχημένη παρέμβαση του στην αντιμετώπιση του ζητήματος τους εμπάργκο. Από την άλλη εκτός από τον κορονοϊό η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2022. Οι εργασίες όλες συνεχίζονται κανονικά καθώς στο Κατάρ υπάρχει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι η κρίση του ιού δεν θα τους επηρεάσει καθόλου και δε κανένα επίπεδο. Άλλωστε οι Καταριανοί έχουν παράδοση στο να πετυχαίνουν τους στόχους που βάζουν και το 2022 είναι ο πιο σημαντικός εθνικός στόχος αυτή της στιγμή».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις