Κόσμος

Το ψαράδικο «φέρετρο» στη Μπιενάλε της Βενετίας – Υγρός τάφος για 800 πρόσφυγες

Ένα έκθεμα με συμβολικό χαρακτήρα έφερε καλλιτέχνης στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας. Μετέφεραν το κουφάρι σκάφους στο οποίο χάθηκαν το 2015 800 πρόσφυγες ανοιχτά της Λιβύης.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η απόφαση ανήκει στον Ελβετο-ισλανδός καλλιτέχνης Christoph Büchel, που έφερε στην έκθεση το κουφάρι ενός ψαράδικου από την Τυνησία, το οποίο στις 18 Απριλίου του 2015 βυθίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης στέλνοντας στον υγρό τάφο τουλάχιστον 800 πρόσφυγες.

Με επωνυμία «Barca Nostra» («Η δική μας βάρκα», πικρή παραλλαγή του «Terra Nostra», δηλ. «Η δική μας γη»), θα εκτεθεί στο πλαίσιο διεθνούς έκθεσης υπό την επιμέλεια του Ralph Ruggoff, στο Arsenale της Γαληνοτάτης, στα καρνάγια όπου ναυπηγούντο οι γαλέρες της.

Το ψαράδικο είχε ναυπηγηθεί για πλήρωμα 15 ατόμων, αλλά εκείνον τον Απρίλιο μετέφερε εκατοντάδες άμοιρους συνανθρώπους μας όταν, σε απόσταση 96 χιλιομέτρων από τη Λιβύη και 193 χιλιομέτρων από την ιταλική νήσο Λαμπεντούζα, συγκρούστηκε με πορτογαλλικό φορτηγό πλοίο, στα διεθνή ύδατα. Ανασύρθηκε από τον βυθό από το ιταλικό ναυτικό και αργότερα παραδόθηκε στην κοινότητα της Αουγκούστα, η οποία συνεργάζεται με τον Christoph Büchel στο πρότζεκτ «Barca Nostra».

Ο συμβολικός χαρακτήρας του σκάφους το σηματοδοτεί ως μνημείο στη σύγχρονη μετανάστευση και προσφυγιά, αφιερωμένο «όχι μόνον στα θύματα του τραγικού συμβάντος του 2015 και σε αυτούς που ενεπλάκησαν στην ανάσυρσή του, αλλά και στην κοινή μας ευθύνη που εκπροσωπεί συλλογικές πολιτικές και πολιτική που προκαλούν τέτοια ναυάγια» σημειώνεται στην ανακοίνωση του πρότζεκτ.

«Στο Arsenale – στο περιβάλλον του καλλιτεχνικού θεάματος και της οικονομικής λειτουργίας της Μπιενάλε στη Βενετία, μια πόλη βασισμένη στη μετανάστευση η οποία τροφοδοτεί τη μηχανή της καταστροφής της μέσω του μαζικού τουρισμού -, ανοίγει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ενεργητικά το συλλογικό ναυάγιο “Barca Nostra” ως όχημα σημαίνουσας κοινωνικο-πολιτικής, ηθικής και ιστορικής βαρύτητας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ σκλήρυνε τη στάση του: Έστειλε στο Ιράν νέα πρόταση εκεχειρίας με αυστηρότερους όρους
Σύμφωνα με το Axios ο Τραμπ θέλει να ενισχύσει τη θέση της Ουάσινγκτον σε πολλά ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί σημαντικά, όπως η τύχη των πυρηνικών υλικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ντόναλντ Τραμπ
Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία θα προκηρύξει αν γίνει πρωθυπουργός, ο επίδοξος ηγέτης των Εργατικών Άντι Μπέρναμ
Ο δήμαρχος θα πρέπει πάντως να κερδίσει τις τοπικές βουλευτικές εκλογές στην περιφέρεια του Μέικερσφιλντ, για να διεκδικήσει στη συνέχεια την ηγεσία του κόμματος
REUTERS
ΗΠΑ και Ιράν «ακονίζουν τα νύχια τους» μετά το νέο διπλωματικό ναυάγιο – «Πυρετός» για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ
Η Τεχεράνη προειδοποίησε εκ νέου το Σάββατο ότι τα ξένα εμπορικά και στρατιωτικά πλοία θα αποτελέσουν στόχο, αν δεν συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της στα Στενά του Ορμούζ
Πλοία αγκυροβολημένα στα Στενά του Ορμούζ