Κόσμος

Το θερμό επεισόδιο ΗΠΑ – Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα αναστατώνει τον πλανήτη – Ο «θεριστής» που «έριξαν» τα Σουχόι

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης το νέο ψυχροπολεμικό επεισόδιο ανάμεσα στις σχέσεις ΗΠΑΡωσίας μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ότι αναγκάστηκαν να ρίξουν στη θάλασσα UAV, διότι ρωσικό μαχητικό το αναχαίτισε και προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του.

Τα αεροσκάφη του τύπου MQ-9 χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση, αλλά μπορούν επίσης να φέρουν οπλισμό και έχουν επίσης αντίμετρα. Διαθέτουν αισθητήρες ικανούς να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις. Τα αποκαλούν και «θεριστές».

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού, το συμβάν, που έγινε στις 08:03 χθες στη Μαύρη Θάλασσα, ήταν αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» από ρωσικό μαχητικό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και του επέδωσε διαμαρτυρία για το συμβάν.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας απέρριψε την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων. Ανέφερε πως το UAV  συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξαιτίας απότομου ελιγμού και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε από ρωσικό μαχητικό.

raper

Διευκρίνισε πως εστάλησαν μαχητικά να αναγνωρίσουν άγνωστο εισβολέα που απειλούσε να παραβιάσει τον ρωσικό εναέριο χώρο. Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα που έφεραν και δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε πως ρωσικό μαχητικό Σουχόι Su-27 πέταξε μπροστά στο UAV και άφησε εσκεμμένα να διαρρεύσει καύσιμο πάνω του, ενώ κατόπιν χτύπησε την προπέλα του. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ πως επειδή δεν ήταν πλέον δυνατό να κάνει ελιγμούς, αποφασίστηκε να ριχτεί στη Μαύρη Θάλασσα. Εκτίμησε πως το ένα ρωσικό μαχητικό επίσης υπέστη ζημιά και ότι η αναχαίτιση κράτησε 30 ως 40 λεπτά.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει διευκρινίσει, τουλάχιστον ως τώρα, ποια ήταν η αποστολή του UAV, ούτε εάν ήταν οπλισμένο.

Με τις ΗΠΑ η Βρετανία

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα οφείλει να σέβεται τον διεθνή εναέριο χώρο, μετά την κατηγορία των ΗΠΑ πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Τρεις Μαροκινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύριος σκόπευαν να ρίξουν ένα όχημα σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Dingolfing-Landau με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους
Γερμανοί αστυνομικοί
Ένας Ισραηλινός ανάμεσα στους 12 νεκρούς του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - «Είχαμε προειδοποιήσει την Αυστραλία για αντισημιτισμό» λέει ο Νετανιάχου
«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο, οι προσευχές μας είναι με τα θύματα της φρικιαστικής επίθεσης, με την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και με τον λαό της Αυστραλίας», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης εργάζεται στον τόπο ενός περιστατικού πυροβολισμού στην παραλία Bondi Beach, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Μουσουλμάνος φοιτητής από το Πακιστάν ο ένας δράστης του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - Η στιγμή που Αυστραλός πολίτης τον αφοπλίζει
O 24χρονος Ναβίτ Άκραμ είναι από τη Λαχόρη του Πακιστάν, μουσουλμάνος και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Central Queensland στο Σίδνεϊ, στο Πανεπιστήμιο Hamdard στο Ισλαμαμπάντ και στο Ινστιτούτο Al Murad
Η αστυνομία αποκλείει μια περιοχή στην παραλία Bondi μετά από αναφορά για πυροβολισμούς στο Σίδνεϊ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
40