Κόσμος

Του το κρατούσαν… μανιάτικο! Καθυστερημένα συλλυπητήρια ΗΠΑ για το θάνατο του Ζαν Σιράκ

Όλοι οι ηγέτες, όλες οι χώρες, έσπευσαν από την περασμένη Πέμπτη να συλλυπηθούν τη Γαλλία για το θάνατο του πρώην προέδρου της Ζακ Σιράκ. Εκτός από μια: τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλλον του… κρατούσαν μανιάτικο γιατί ήταν ο πρόεδρος που αρνήθηκε στις ΗΠΑ (του Τζορτζ Μπους) τη συμμετοχή της Γαλλίας στον πόλεμο του Ιράκ το 2003. Η απόφαση εκείνη του Ζακ Σιράκ είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών για πολλά χρόνια.

[read4more]

Με καθυστέρηση μερικών ημερών, λοιπόν, οι ΗΠΑ, δια του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, απέτισαν φόρο τιμής στον Ζακ Σιράκ. Τα λόγια του Πομπέο ήταν θερμότατα αλλά απ’ όσα είπε έλειπε η οποιαδήποτε αναφορά στη στάση του πρώην προέδρου της Γαλλίας στον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ.

«Έχοντας αφιερώσει τη ζωή του για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ο πρώην πρόεδρος Σιράκ εργάστηκε ασταμάτητα για να διαφυλάξει τις αξίες και τις ιδέες που μοιραζόμαστε με τη Γαλλία» σημείωσε ο Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωσή του.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας περιέγραφε τις ΗΠΑ ως «μια χώρα που αγαπώ, που θαυμάζω, που σέβομαι και που γνωρίζω καλά».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι (ο Σιράκ) ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που μετέβη στις ΗΠΑ μετά τις φρικτές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001» υπογράμμισε ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ και η Γαλλία βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης για να προωθήσουν τη δημοκρατία και την ειρήνη στον κόσμο, μια ανθεκτική σχέση που συνεχίζεται σήμερα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μάικ Πομπέο είναι ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που κάνει δηλώσεις μετά τον θάνατο του Ζακ Σιράκ. Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι η πρέσβης των ΗΠΑ στη Γαλλία Τζέιμι ΜακΚουρτ θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή που θα γίνει αύριο Τρίτη.

Στην κηδεία του Ζακ Σιράκ αναμένεται να βρεθούν περίπου 30 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου για Χαμάς: Αν βλάψουν μια τρίχα από το κεφάλι έστω και ενός ομήρου θα τους κυνηγήσουμε μέχρι το τέλος της ζωής τους
Η Χαμάς έχει μετακινήσει μερικούς από τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν σε τούνελ, σε σκηνές και σπίτια προκειμένου να εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να επιτεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Σοκαριστικές στιγμές σε τσίρκο στη Βραζιλία - Γυναίκα ακροβάτης που κρεμόνταν από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό
Ο υπεύθυνος του τσίρκου Circo Robatiny στο οποίο εργαζόταν η ακροβάτης έριξε τις ευθύνες για το περιστατικό της πτώσης στην Ντίας και όχι σε βλάβη του εξοπλισμού
Ακροβάτης πέφτει στο κενό
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια