Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Διαδηλώσεις για την ακρίβεια την ώρα που ο Ερντογάν υπόσχεται αραβικές επενδύσεις

Τουρκία: Διαδηλώσεις για την ακρίβεια την ώρα που ο Ερντογάν υπόσχεται αραβικές επενδύσεις
Φωτογραφία Reuters

Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα (24.11.2021) στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους για την ακρίβεια και την κατρακύλα της λίρας.

Η διαδήλωση αυτή είχε απαγορευτεί από τις αρχές. Περίπου 250 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, στη συνοικία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δεν τα βγάζουμε πέρα».

Οι αστυνομικοί διέλυσαν το πλήθος και συνέλαβαν τουλάχιστον τριάντα άτομα, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε και πάλι σήμερα προς το ιστορικά χαμηλό επίπεδό του, λόγω των ανησυχιών για τον ευρύτερο αντίκτυπο για την οικονομία, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μειώσεων επιτοκίων παρά την εκτεταμένη κριτική και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης. Η λίρα έχει χάσει το 43% της αξίας της φέτος και πάνω από το 22% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με το δολάριο.

Σε όλη τη χώρα, οργισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα βενζινάδικα, αναμένοντας αύξηση της τιμής των καυσίμων. Νωρίτερα η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα.

Πολλοί Τούρκοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον πληθωρισμό που κυμαίνεται γύρω στο 20%, φοβούνται ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Σήμερα, ορισμένα διαδικτυακά καταστήματα λιανικού εμπορίου σταμάτησαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έσυρε τη χώρα στην κρίση, την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας υποδέχτηκε τον πρώην εχθρό του, τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο σεΐχης Ζαΐντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναγιάν υποσχέθηκε επενδύσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, τα οποία θα βοηθήσουν μεν την τουρκική οικονομία, όμως δεν είναι αρκετά. Όπως φαίνεται, αυτά τα κεφάλαια θα επενδυθούν τώρα δίνοντας μια ανάσα στην τουρκική κυβέρνηση, ωστόσο χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια η τουρκική οικονομία για να επανακάμψει. 

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις