weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τουρκία Εκλογές Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Τουρκία Εκλογές Live: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Οι κάλπες άνοιξαν από τις 08:00 και η Τουρκία ψηφίζει για την επόμενη μέρα της. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ερντογάν θα είναι ξανά πρόεδρος. Αλλά αυτό δεν του φτάνει. Θέλει να βγει από τον πρώτο γύρο. Θέλει και να πάρει το κόμμα του την πλειοψηφία στη Βουλή για να μπορεί να γίνει αυτό που ονειρεύεται: ο απόλυτος κυρίαρχος.

Ο μεγάλος του αντίπαλος είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο κεμαλιστής υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Εκείνος που θέλει να τον αναγκάσει σε δεύτερο γύρο. Και να του στερήσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 17:00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τουλάχιστον δυο ώρες αργότερα. Σαφής εικόνα, όμως, θα αργήσει να υπάρξει.

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη: Καρολίνα Μισέλ

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

Οι εκλογές στην Τουρκία – Όσα πρέπει να ξέρετε

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την επικράτεια για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται όλη την ημέρα η κατανάλωση αλκοόλ. Σε άλλες εκλογές ήταν μέχρι τις 5 το απόγευμα, όταν θα έκλειναν οι κάλπες αλλά αυτή τη φορά είναι όλη μέρα.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

Για πρώτη φορά σε αυτές της εκλογές στελεχώθηκαν μονάδες με φορητές κάλπες που θα πάνε στις κατοικίες ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ασκήσουν με ευκολία το δικαίωμα τους ως ψηφοφόροι. Επιπλέον, οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό συνεχίζουν και σήμερα να ψηφίζουν. Υπάρχουν κάλπες σε όλα τα αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα της Τουρκίας (στα τελωνεία), όπου μπορούν να ψηφίζουν. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 μαζί με τις υπόλοιπες.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου Δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11:00 το βράδυ.

Νωρίς κλείνουν οι κάλπες, αργά τα αποτελέσματα

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν 59 εκατομμύρια 391 χιλιάδες 328 ψηφοφόροι. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 εκατομμύρια 49 χιλιάδες 65 ψηφοφόρους του εξωτερικού. Από τους οποίους έχουν ήδη ψηφίσει 1 εκατομμύτριο 486 χιλιάδες 408 σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες. Μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο (και με διαφορά) το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν. Δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό του Ιντζέ. Παράλληλα, σε πτώση φαινόταν το νεοϊδρυθέν “Καλό κόμμα” της Μεράλ Ακσενέρ.

Δεν κατεγράφη όμως με σαφήνεια αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. Κι αυτό διότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50% που ήταν εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους. Το οποίο κυμαίνεται από 1,7% έως 3,5 ανάλογα με το δείγμα της κάθε έρευνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να εισέλθει στην Βουλή. Κάτι που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό ποιός θα έχει στην Βουλή την πλειοψηφία. Η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση;

#TAGS MM