Κόσμος

Τουρκία: Ισόβια σε 64 στρατιωτικούς για την απόπειρα πραξικοπήματος

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη 64 στρατιωτικούς που είχαν κατηγορηθεί για ανάμιξη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Άλλοι 100 κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση απαλλάχθηκαν. Όσοι καταδικάστηκαν είχαν συνεργαστεί με τους επικεφαλής του πραξικοπήματος για να μεταφέρουν αεροπορικώς τους ανύποπτους σπουδαστές στρατιωτικών σχολών σε ένα αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους πολίτες που αντιστάθηκαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο το κατηγορητήριο.

Τέσσερις από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε ισόβια με “επιβαρυντικές περιστάσεις”, τη μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί με βάση την τουρκική νομοθεσία, καθώς αυξάνει τον χρόνο που θα πρέπει να εκτίσουν προκειμένου να έχουν δικαίωμα για αναστολή της ποινής τους. Κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Οι νεκροί της 15ης Ιουλίου και οι εκκαθαρίσεις του Ερντογάν

Τουλάχιστον 240 άνθρωποι – οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άοπλοι πολίτες – σκοτώθηκαν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, όταν οι στασιαστές στρατιώτες επιχείρησαν να επιτεθούν στο κοινοβούλιο και να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο Ερντογάν προχώρησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις: περίπου 50.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και 150.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Η Τουρκία έκλεισε επίσης όλες τις στρατιωτικές ακαδημίες της, τις σχολές που κάποτε θεωρούνταν πυλώνας του κοσμικού κράτους.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος στον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχν Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν. Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή του και καταδίκασε την απόπειρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκάφος αναψυχής που βούλιαξε πριν 2.000 χρόνια βρέθηκε στον βυθό της Αλεξάνδρειας
Οι επόμενες έρευνες στην καρίνα του πλοίου «θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στη ζωή, τη θρησκεία, την πολυτέλεια και τη διασκέδαση στις πλωτές οδούς της αρχαίας Αιγύπτου κατά τη ρωμαϊκή εποχή»
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
«Το πεπρωμένο της Ουκρανίας είναι το πεπρωμένο της Ευρώπης» το μήνυμα ενότητας από Ζελένσκι, Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ
Μετά την λήξη της τετραμερούς συνάντησης ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος αποχώρησαν δίχως να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Φρίντριχ Μερτς, ο Κιρ Στάρμερ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες