Κόσμος

Τουρκία: Μπλίνκεν και Φιντάν συζήτησαν για την σταθεροποίηση της Συρίας και το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Γάζα

Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Εσενμπόγα της Άγκυρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, επισκέφτηκε χθες Πέμπτη (12.12.2024) την Άγκυρα, όπου τον υποδέχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο ομόλογός του, Χακάν Φιντάν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε με τον Ερντογάν και τον Φιντάν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Συρία, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει την σαφή στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές της Συρίας απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά του, ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του τον πιθανό ρόλο της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των περιφερειακών παραγόντων για το μέλλον της Συρίας.  «Προτεραιότητά μας είναι η σταθεροποίηση της Συρίας. Είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας να μην βρει χώρο η τρομοκρατία, να μην κυριαρχήσουν εκεί το Ισλαμικό Κράτος και το PKK. Συζητήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά, ποιες είναι οι κοινές ανησυχίες», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

SYRIA SECURITY BLINKEN TURKEYANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Pool via REUTERS

Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τη δίνη της βίας που δεν σταματά.

«Συμφωνήσαμε για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει άλλωστε στην περιοχή, τόσο από την Αμερική, όσο και από την Τουρκία μαζί με τους άλλους συνεργάτες, μια έντονη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός, αλλά δυστυχώς η δίνη της βίας στην περιοχή δεν σταματά. Το Ισραήλ συνηθίζει να σκοτώνει τους αμάχους. Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε το συντομότερο δυνατόν», διευκρίνισε.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν επίσης, όπως είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, τα διμερή θέματα, «ιδίως η αμυντική βιομηχανία» και επισήμανε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν πιθανότατα πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Άγκυρα ως υπουργός Εξωτερικών και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μελλοντική του ζωή και τον ευχαρίστησε για το έντονο πρόγραμμά που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα.

SYRIA SECURITY BLINKEN TURKEYANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Pool via REUTERS

Ο Μπλίνκεν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανεμφανιστεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ ‘Ασαντ. «Η χώρα μας εργάστηκε πολύ σκληρά και έδωσε πολλά επί πολλά χρόνια για να διασφαλίσει την εξάλειψη του εδαφικού χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, για να διασφαλίσει ότι αυτή η απειλή δεν θα σηκώσει πάλι κεφάλι» δήλωσε ο Μπλίνκεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του. «Και είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες» προσέθεσε.

SYRIA SECURITY BLINKEN TURKEYANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Pool via REUTERS

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε και αυτός στο ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι «στις συζητήσεις μου με τον πρόεδρο Ερντογάν και με τον υπουργό Φιντάν μιλήσαμε για την επιτακτική ανάγκη η Χαμάς να πει το ναι στη συμφωνία, που θα μπορούσε να βοηθήσει να υπάρξει επιτέλους ένα τέλος σ’ αυτό το θέμα».

«Εκτιμάμε πολύ το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στο να χρησιμοποιήσει τη φωνή της μαζί με τη Χαμάς, προσπαθώντας να υπάρξει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια στην Ευρώπη: Η ΕΕ επιβεβαιώνει hacking, αλλά αποσύρει κάθε αναφορά σε κακόβουλο λογισμικό
Αν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας επιβεβαίωσε ότι τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση, αφαίρεσε από την ανακοίνωσή της κάθε ρητή αναφορά σε κακόβουλο λογισμικό τύπου ransomware
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου 1
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ, Έρικα, θυμάται τη στήριξη της Ούσα Βανς μετά την δολοφονία του: «Ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν να ακούσω»
Η Έρικα Κερκ εξομολογήθηκε στη σύζυγο του Τζέι Ντι Βανς ότι δεν ήξερε πώς θα καταφέρει να αντέξει την απώλεια του άνδρα της και πατέρα των δύο παιδιών τους
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ με την Ούσα Βανς
1
Συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Οι συμφωνίες δισεκατομμυρίων, τα «παγωμένα» F35 και οι αγωνίες της Αθήνας
Όλα τα σενάρια και τα πιθανά deal που θα συζητηθουν στις 25 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του
Ντόναλντ Τραμπ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 29
Ισραήλ: Ο στρατός ενισχύει την ασφάλεια σε όλη τη χώρα για το Εβραϊκό Νέο Έτος – Ξανάνοιξε το πέρασμα με την Ιορδανία
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση στη διάρκεια των εορτασμών - Την ίδια στιγμή, το πέρασμα Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη με την Ιορδανία, άνοιξε ξανά
Ισραηλινά στρατεύματα