Συμβαίνει τώρα:
Κόσμος

Τουρκία: Ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον τέθηκε σε περιορισμό κατ’ οίκον

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στην Τουρκία για τρομοκρατία κι έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Με κάποιο τρόπο η υπόθεση Μπράνσον έχει κοινά σημεία με εκείνη του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου ζητά ο Ερντογάν.

Ένας Αμερικανός πάστορας που δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία έχει τεθεί σε περιορισμό κατ΄οίκον, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, μια εβδομάδα μετά την απόφαση δικαστηρίου να παραμείνει στη φυλακή σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Andrew Brunson
πηγή Reuters

Ο Άντριου Μπράνσον, ένας πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα που ζει στην Τουρκία περισσότερο από δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι βοήθησε την ομάδα στην οποία η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 εναντίον του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα το μεσημέρι το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε και αυτό ότι τουρκικό δικαστήριο διέταξε τον περιορισμό κατ’ οίκον του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Τουρκία: Από τον Μπράνσον στον Γκιουλέν – Βίοι Παράληλοι

Ο Τούρκος Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν και έχει αναμιχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στο σύγχρονο κόσμο. Ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μετά από τις κατηγορίες για σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Προς το παρόν η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη, τον πλέον καταζητούμενο, και κατηγορείται ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, προσδιορισμός με τον οποίο περιγράφεται το κίνημα του. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο.

Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, όπου κατοικεί στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσυλβάνια και η Άγκυρα ζητά την έκδοσή του που μέχρι στιγμής απορρίπτεται από την Ουάσιγκτον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πούτιν προσκαλεί δυτικούς πολέμιους της woke ατζέντας να μείνουν στη Ρωσία: Βίζα σε όσους «τιμούν τις παραδοσιακές ρωσικές ηθικές αξίες»
Το «Anti-Woke-Βίζα», όπως λέγεται ανεπίσημα το πρόγραμμα των θεωρήσεων βάσει κοινών αξιών, ξεκίνησε ο πρόεδρος Πούτιν τον Αύγουστο του 2024
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ
Τα τελευταία λόγια των πιλότων πριν την συντριβή του Air India - «Σταμάτησε η τροφοδοσία καυσίμων, πέφτουμε, βοήθεια»
Το προκαταρκτικό πόρισμα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα για τα αίτια και δεν αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία
Τρεις νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Clan del Golfo στην Κολομβία - Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών
«Εκτιμάται ότι εξαιτίας των τεσσάρων αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας, έχουν εξοντωθεί περίπου 30 - 40 μέλη της Clan del Golfo», ανέφερε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας
Πράκτορες της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL) συνοδεύουν επτά πρώην μέλη των FARC της εγκληματικής οργάνωσης Clan del Golfo, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά