Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τουρκία: Οι εκπλήξεις Ερντογάν στη νέα κυβέρνηση και το παρασκήνιο στο δείπνο με τους ξένες ηγέτες

Τουρκία: Οι εκπλήξεις Ερντογάν στη νέα κυβέρνηση και το παρασκήνιο στο δείπνο με τους ξένες ηγέτες
Φωτογραφία Reuters

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου (03.06.2023) τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας και μόλις δύο πρόσωπα από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο παρέμειναν στις θέσεις τους. 

Ο λόγος για τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, και τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, παρά τις φήμες που τους ήθελαν εκτός κυβερνητικού σχήματος. Η δεύτερη κυβέρνηση της Τουρκίας με το νέο σύστημα εκτελεστικής Προεδρικής Δημοκρατίας, αποτελείται από 17 υπουργούς και έναν αντιπρόεδρο.

Στις επιλογές του Ερντογάν περιλαμβάνονταν και πρόσωπα – εκπλήξεις, όπως ο Χακάν Φιντάν, πρώην -πλέον- επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), ο οποίος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και ο Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και φέρεται να είναι ένα από τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του νέου υπουργού Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ

Επιλογή – έκπληξη αποτέλεσε και ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, ο οποίος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, παρά τα σενάρια που ήθελαν τον Σουλεϊμάν Σοϊλού να ανανεώνει τη θητεία του.

Το δείπνο με τους ξένους ηγέτες και τα… μάνγκο

Περίπου δύο ώρες πριν από την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέθεσε δείπνο στους ξένους ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών, που ταξίδεψαν στην Άγκυρα για την ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, κατά τη διάρκεια του δείπνου στο παλάτι του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε στους προσκεκλημμένους ηγέτες ότι η Τουρκία θα ενισχύσει το διάλογο με τις άλλες χώρες και θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία για να διασφαλίσει την παγκόσμια ειρήνη. “Τη νέα περίοδο της Τουρκίας, θα ενισχύσουμε τη θέση της χώρας ως περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη”, είπε χαρακτηριστικά. 

Ένα από τα στιγμιότυπα της χθεσινή βραδιάς, που πρωταγωνιστεί σήμερα στα τουρκικά ΜΜΕ, είναι το τετ α τετ που είχε ο Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ, παρουσία των συζύγων τους. 

Αφού του έδωσε συγχαρητήρια και τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση, ο Σαρίφ τον ενημέρωσε ότι του είχε φέρει δώρο… μάνγκο. Ο Τούρκος πρόεδρος χαμογέλεσε και τον ευχαρίστησε, σχολιάζοντας ότι ξέρει πως τα μάνγκο του Πακιστάν είναι πολύ νόστιμα και γλυκά. Στη συνέχεια, ρώτησε τον Πακιστανό πρωθυπουργό πού είναι το δώρο του, με τον Σαρίφ να απαντά ότι τα έχουν ήδη παραλάβει οι συνεργάτες του.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις